Årsopgørelse - Hvad er en årsopgørelse?

Årsopgørelsen viser hvad du havde af indkomst og betalte i skat i det foregående år. Skattestyrelsen laver årsopgørelser til alle skattepligtige personer en gang om året.

Hvis du har en personligt ejet virksomhed, skal du udfylde et oplysningsskema, før du får din årsopgørelse. Sådan laver du et fejlfrit oplysningsskema

Din årsopgørelse kommer i marts måned, og der finder du ud af, om du skal have penge tilbage i skat eller skal betale restskat. Årsopgørelsen kan betragtes som et regnskab, der viser hvad du reelt har tjent og betalt i skat sidste år. 

Hvornår kan man se sin årsopgørelse?

Årsopgørelsen er en årlig opgørelse, som skattestyrelsen udgiver i marts måned. Hvis du logger ind på skats hjemmeside, vil du her kunne se dit regnskab for det foregående år.

Hvis du har en enkeltmandsvirksomhed, en personligt ejet mindre virksomhed (PMV) eller et interessentskab, kan du opleve først at få din årsopgørelse senere. Det skyldes, at du skal udfylde et oplysningsskema (tidligere udvidet selvangivelse), før SKAT kan lave din årsopgørelse. 

Hvad skal jeg gøre med årsopgørelsen?

Når du har fået din årsopgørelse, skal du tjekke om du får skat tilbage eller skal betale restskat. Det er vigtigt, at du gennemgår alle oplysningerne i årsopgørelsen, for at sikre at oplysningerne er rigtige. 

Er oplysningerne rigtige, skal du ikke foretage dig ydereligere. Hvis der er fejl eller mangler i din årsopgørelse, har du pligt til at rette det. Her skal du fx være opmærksom på kørselsfradrag og gevinster eller tab fra investeringer, som kan ændre på dit fradrag

Hvad er forskellen på årsopgørelse og forskudsopgørelse?

En årsopgørelse er et regnskab for det foregående år, hvorimod forskudsopgørelsen fungerer som et budget for det kommende år. Forskudsopgørelsen er baseret på beregninger af din økonomiske historik, og er dermed et skøn over, hvad SKAT forventer du har af indtægter og fradrag. 

Forskudsopgørelsen skal justeres løbende, hvis der opstår ændringer i din økonomi, som kan have indflydelse på din trækprocent og/eller dit fradrag. Årsopgørelsen er baseret på oplysninger fra fx din arbejdsgiver og banker om det sidste år, og det er også her, du finder ud af, om du får skat tilbage eller skal betale restskat. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage