Bestyrelse - Hvad er en bestyrelse?

En bestyrelse fungerer som en øverste ledelse i en virksomhed. Bestyrelsens medlemmer vælges af virksomhedens ejere. 

Vil du have hjælp med at holde styr på regnskabet i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Formålet med at have en bestyrelse er, at varetage den overordnede ledelse af virksomheden. Under bestyrelsen kan der, alt efter virksomhedens størrelse, også findes en direktion, som står for den daglige ledelse af virksomheden. 

Hvad er bestyrelsens opgaver?

En virksomheds bestyrelse har flere opgaver. En af bestyrelsens kerneopgaver er at gennemtjekke og godkende virksomhedens årsregnskab, for at sikre sig at alt ser ud som det skal. Bestyrelsens funktion varierer dog, alt efter virksomhedens størrelse. 

Er der tale om en større virksomhed, er det bestyrelsens ansvar at udpege en direktion, som skal varetage den daglige ledelse af virksomheden. Det vil dog altid være bestyrelsen, der har det sidste ord, da de rangerer højere i ledelsen. 

Yderligere har bestyrelsen også strategiske opgaver og ansvar for, at lede virksomheden i den rette retning. Skal der tages nye strategiske beslutninger, bliver dette derfor taget op og godkendt i bestyrelsen. 

Hvilke selskabsformer skal have en bestyrelse?

De fleste selskaber vælger typisk at have en bestyrelse, alt efter hvor stor virksomheden er. Det er dog kun aktieselskaber (A/S), der er pålagt at have en bestyrelse. Bestyrelsen i et aktieselskab skal bestå af minimum tre personer.

Medlemmerne i virksomhedens bestyrelse skal bestå af fysiske personer, være myndige og må ikke være under værgemål. 

Virksomheder der ikke har en bestyrelse, gør i mange tilfælde i stedet brug af et advisory board, til at komme med strategisk eller anden rådgivning til virksomheden. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage