Advisory board - Hvad er et advisory board?

Et advisory board, også kendt som et rådgivende udvalg eller konsulentpanel, er en gruppe af eksterne eksperter, der giver råd og vejledning til en virksomhed.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

På mange måder fungerer det på samme måde som en bestyrelse, men hvor en bestyrelse har et ledelsesmæssigt ansvar for virksomheden, har et advisory board intet ansvar. Et advisory boards opgave er blot at rådgive virksomheden.

Du kan oprette et advisory board uanset, om du har en enkeltmandsvirksomhed eller et selskab.

Hvad er formålet med et advisory board?

Formålet med et advisory board er, at virksomheder kan drøfte eventuelle udfordringer eller problemstillinger i virksomheden, med nogle erfarne og kløgtige mennesker. Det kan være alt fra økonomiske forhold til personalet i virksomheden, som medlemmerne i dit advisory board kan komme med deres syn på.

Et advisory board kan være særligt nyttigt for startups, små virksomheder eller organisationer, der ønsker at drage fordel af eksterne råd og perspektiver uden at etablere en formel bestyrelse. Det kan også være værdifuldt for etablerede virksomheder, der søger at udvide deres horisont og opnå en bredere forståelse af markedet og branchen, de opererer i.

Hvem består et advisory board af? 

Et advisory board består typisk af personer med dybtgående viden og erfaring inden for relevante fagområder eller industrielle sektorer. Medlemmerne kan være tidligere eller nuværende ledere, succesfulde iværksættere, brancheforskere, akademikere eller specialister inden for områder som teknologi, finans, jura, marketing eller operationel ledelse.

Hvor mange medlemmer du vil have i dit advisory board, er helt op til dig, men ofte består det af mellem 2-6 medlemmer. Det er helt op til den enkelte virksomhed, om de vil betale et honorar til medlemmerne, men ofte vil virksomheder betale et mindre beløb. Beløbet til medlemmerne i et advisory board er dog meget mindre end til bestyrelsesmedlemmer.

Dog kan det være en god idé at sætte lidt penge til side til forplejning af medlemmerne.

Hvad er forskellen på advisory board og bestyrelse?

Forskellen på et advisory board og en bestyrelse er, at et advisory board er valgfrit, mens en bestyrelse i nogle tilfælde er lovpligtigt. Samtidig har et advisory board til opgave at rådgive, mens en bestyrelse har ansvar for virksomhedens drift. Det betyder også, at det er bestyrelsens opgave at f.eks. ansætte eller afskedige direktionen.

Som følge af at en bestyrelse er lovreguleret, er der også nogle retningslinjer omkring de opgaver medlemmerne har udover at rådgive virksomheden. Det har et advisory board ikke. Derfor er det helt op til den enkelte virksomhed, hvordan man vælger at bruge det.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage