Bundskat - Hvad er bundskat?

Bundskat er den skat, man betaler, når man tjener mere end ens personfradrag.

Hold styr på din virksomheds indtægt med Billy Regnskabsprogram.

I Danmark har vi et skattesystem, der overordnet set består af to forskellige skatter: bundskat og topskat. Bundskat er noget, som de fleste danskere betaler, da man skal have en forholdsvis lille indtægt for at betale det. Taksterne for bundskat ligger på 46.700 kroner, hvis du er over 18 år gammel og 36.900 kroner, hvis du er under 18 år gammel. 

Tjener du over de to satser, alt efter hvor gammel du er, skal du altså betale bundskat.

Modsat er der topskat, som man skal betale, hvis man tjener mere end 552.500 kroner om året (2022). Når man betaler topskat, betaler man helt automatisk også bundskat, da man selvsagt tjener mere end hhv. 46.700 kroner og 36.900 kroner (2022).

Hvad er bundskatten i 2022?

Bundskatten bliver justeret fra år til år af Skatteministeriet. I år 2022 ligger bundskatten på 12,09 procent. Den har været jævnt stigende i mange år, da bundskatten skulle være med til at dække udgifterne i vores velfærdsstat. Det er dog ikke hvert år, at den stiger. Den er eksempelvis ikke steget fra 2021 til 2022.

Hvad beregnes bundskat af?

Det er sådan i Danmark, at når vi tjener nogle penge, så skal vi betale skat af de penge. Hvor meget du skal betale i skat afhænger af, hvor meget eller hvor lidt du tjener. Vi har et progressivt skattesystem i Danmark, hvilket betyder at jo mere du tjener, jo mere skat skal du betale. Det er blandt andet derfor, at vi har topskatten i Danmark. Den tilfalder alle dem, der tjener mere end 552.500 kroner om året.

Lige så snart at du tjener mere end dit personfradrag, så betaler du bundskat. Bundskatten beregnes af hele din indtægt, efter det personlige fradrag er blevet fratrukket. Tjener du eksempelvis 30.000 kroner før skat og har et personfradrag på 6000 kroner, så betaler du bundskat af de resterende 24.000 kroner. Hertil kommer den almindelige A-skat og kommuneskat, der også bliver fratrukket de 24.000 kroner.

Bliver bundskatten hævet?

Skatteministeret kigger på bundskatten hvert år for at se, om den skal falde, hæve eller forblive det samme. Det kan være svært at forudse, om den bliver hævet eller ej. Der er også mange år, hvor bundskatten er forblevet uændret.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage