Nettoløn - Hvad er nettoløn?

Nettoløn er den løn, som du får udbetalt på din konto. Det er altså din løn, efter der er betalt skat, AM-bidrag, pension m.m.

Få styr på din virksomheds lønninger med Billy Regnskabsprogram

Når man taler om nettoløn, så taler man om den løn, som man som medarbejder får udbetalt fra sit arbejde. Det er den løn, som du har til rådighed på din konto, og som der allerede er blevet betalt skat af.

Hvad er bruttoløn og nettoløn?

Nettoløn og bruttoløn er meget godt at have styr på, når man gerne vil have en forståelse af ens løn. Helt enkelt så er bruttolønnen også kendt som grundlønnen. Det er den løn, som du har aftalt med din arbejdsgiver, at du får hver måned eller i hver time. 

Bruttolønnen er altså din løn før, at der bliver betalt A-skat, AM-bidrag m.m. af den. Når alt det er trukket fra, har du din nettoløn, som er den løn, der bliver udbetalt til din konto på lønningsdag.

Når du snakker løn med din arbejdsgiver, så taler man altid i bruttoløn. Det er den løn, som du skal forhandle sammen med andre personalegoder. 

Hvordan regner man sin nettoløn ud?

Selvom to personer har den samme bruttoløn, er det ikke sikkert, at de får præcist det samme udbetalt. Med andre ord kan nettolønnen godt ændre sig fra person til person, selvom de to personer tjener det samme før skat.

Når man skal regne sin nettoløn ud, skal man først og fremmest have sin bruttoløn. Herefter skal man se på, hvad ens trækprocent og fradrag er. De to ting kan man finde inde i sin forskudsopgørelse hos Skat, hvor det vil stå.

Først trækker du dit fradrag fra din bruttoløn. Herefter trækker du din skattesats fra, som er den procent, du betaler til skat af din løn. Herefter kan det være, at du betaler noget til pension, frokost eller andet, der også skal trækkes fra. Efter at alt det er fratrukket, har du din nettoløn.

Der findes også forskellige lønberegnere, og blandt andet kan man finde Skats lønberegner. Her skal du indtaste din trækprocent, månedsfradrag, din indkomst og få andre oplysninger. Så regner den ud for dig, hvor meget du får i nettoløn hver måned.

Er nettoløn uden pension?

Nettoløn er den løn, der lander på din konto, når det er lønningsdag. Hvis du har en pensionsordning, så vil pengene til pension næsten altid være trukket før, at du får din løn udbetalt. Derfor vil nettoløn være uden pension, da det allerede er trukket.

Det er nemlig ofte sådan, at man som ansat selv betaler en del til pension, og så betaler virksomheden man er ansat hos også noget. 

Hvad er forskellen på brutto og netto?

Forskellen på brutto og netto er, at bruttoløn er din løn, før der bliver trukket skatter fra. En nettoløn er den løn, som du får udbetalt på din NemKonto. Brutto er altså før skat, og netto er efter skat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage