Hvad er en nulpunktsberegning?

Det er som regel en god idé at vide, hvor meget man skal sælge og hvor meget man skal tjene for at kunne dække sine omkostninger. Nulpunktsberegninger benyttes for eksempel ofte i forbindelse med nye tiltag i virksomheden. Det kan være, at salgsafdelingen ønsker at lave nogle nye tiltag, som skal øge salget. Her er det vigtigt at vide, hvor meget man skal sælge og tjene for at dække omkostningerne i forbindelse med de nye salgsfremmende tiltag.

Man tager ofte udgangspunkt i to typer af nulpunktsberegninger:

  • Nulpunktsomsætning
  • Nulpunktsafsætning

Hvad er nulpunktsomsætning?

Ved at beregne nulpunktsomsætningen finder man ud af, hvor meget en virksomhed skal omsætte for at gå i nul. Det betyder, at hvis virksomheden omsætter for mindre end nulpunktsomsætningen, vil resultatet være negativ. Modsat vil resultatet være positivt, hvis virksomheden omsætter for mere end nulpunktsomsætningen.

Formel for nulpunktsomsætning:

  • Kapacitetsomkostninger x 100 / dækningsgrad

Du kan læse mere om, hvad nulpunktsomsætning er her.

Hvad er nulpunktsafsætning?

Nulpunktsafsætningen viser, hvor mange enheder en virksomhed skal sælge for, at resultat går i nul. Ud fra nulpunktsafsætningen kan man finde ud af, hvor mange enheder virksomheden skal sælge for at få et overskud. Sælger virksomheden færre enheder end nulpunktsafsætningen, vil virksomheden få et underskud.

Formel for nulpunktsafsætning:

  • Kapacitetsomkostninger / dækningsbidrag pr. enhed

Du kan læse mere om, hvad nulpunktsafsætning er her.

Hvad er break even?

Break even er en beregning, som viser, hvor lønsom din virksomhed er. For at ramme break even skal du have ligeså mange indtægter, som du har udgifter.

Formel for break even:

  • Faste udgifter - dækningsbidrag

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage