Hvad er et pantebrev?

Et pantebrev er et dokument, som udstedes af enten låntager eller långiver i forbindelse med et boliglån. Ved køb af en bolig vil låntageren stille sin bolig som sikkerhed for, at han kan låne penge af långiver.

Det vil sige, at formålet med pantebrevet er at give långiveren sikkerhed i en bolig, som gengæld for at låne penge ud til låntager.

Lad os tage et eksempel:
Hvis du står og skal købe et nyt hus, vil du ofte skulle låne penge i banken. Her vil banken fungere som långiver og du som låntager. I den forbindelse oprettes der et pantebrev, som skal sikre, at banken får sine penge tilbage. Hvis du ikke kan betale det lånte beløb tilbage til banken, kan banken begære tvangsauktion over dit hus.

Hvilke typer af pantebreve findes der?

Der findes fire forskellige typer af pantebreve. Fælles for alle fire pantebreve er, at långiveren har pant i ejendommen og kan begære tvangsauktion over ejendommen, hvis låntager ikke betaler tilbage.

De fire typer af pantebreve er følgende:

  • Ejerpantebrev: Dette pantebrev bruges ved boligkøb eller køb af en større investering. Ved ejerpantebrevet fungerer låntagerne både som kreditor og debitor i låneforholdet. Det vil sige, at du reservere pant i din ejendom, som stilles til rådighed for din bank, hvis du skal optage et banklån.
  • Sælgerpantebrev: Denne type pantebrev udstedes af sælgeren til køberen. I tilfælde hvor sælger ikke vil modtage det fulde beløb ved overtagelse af ejendommen, kan sælger få udbetalt beløbet løbende af køber. Sælgerpantebrevet benyttes ofte i situationer, hvor salget sker mellem for eksempel familiemedlemmer. Sommetider bruges det også, hvis ejendommen for eksempel er svær at sælge.
  • Realkreditpantebrev: Et realkreditpantebrev bruges ved køb af en ejendom, hvor køber optager et realkreditlån til at finansiere købet. Det særlige ved et realkreditpantebrev er, at realkreditinstituttet både får pant i ejendommen, men også en skylderklæring på, at køber skylder et beløb.
  • Skadeløsbrev: Ved et skadeløsbrev giver låntageren sikkerhed i ejendommen til långiver, mod at låntageren kan få udbetalt et lån. Det specielle ved et skadeløsbrev er, at lånets størrelse ikke nødvendigvis er fastlagt på forhånd.

Skal et pantebrev tinglyses?

Før et pantebrev er gyldigt, skal det først tinglyses. Det er muligt, at få sit pantebrev tinglyst hos www.tinglysning.dk mod betaling. Tinglysning af et pantebrev betyder blot, at långiverens pant i ejendommen bliver registreret i det offentlige tinglysningsregister.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage