Værditab - hvad er værditab?

Værditab er en betegnelse for forringelse af et produkts værdi. Dette kan f.eks. skyldes slid eller efterspørgsel. 

Vil du have hjælp med at holde styr på regnskabet i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Værditab kan være gældende for alt fra materielle til imaterielle ting. Der er tale om værditab, i forbindelse med at efterspørgslen efter den pågældende genstand falder. Grunden til at efterspørgslen falder, kan skyldes mange faktorer, men der er nogle der er mere gængse end andre. 

Hvad kan forårsage værditab?

Værditab kan skyldes mange ting. Nogle årsager er dog mere gængse end andre, og er derfor mere relevante at have en forståelse for. De største årsager til værditab er specielt slid, markedet og moden. 

Værditab ved slid

Stort set alle produkter og genstande, der bliver udsat for slid, falder af samme årsag automatisk i værdi. Det gælder aktiver som f.eks. køretøjer og inventar, men også personlige genstande som tøj og elektronik. 

Køber du eksempelvis en helt ny bil, vil den grundet brug løbende blive slidt og dermed blive mindre værd, sammenlignet med en ny bil. På den måde er slid en af de primære grunde til værditab. 

Er der tale om anlægsaktiver, som f.eks maskiner til produktion, kan det i denne sammenhæng være relevant se på brugtværdi, som er den værdi et brugt aktiv har, når det skal sælges. 

Der findes dog også eksempler på genstande, hvor slid ikke har samme betydning for genstandens værdi. Dette kunne være genstande som ældre designmøbler, hvor slitage mere anses som patina, og omvendt kan have en positiv indvirkning på værdien. 

Værditab ved skift i moden

Hvad der er på mode, er noget der kan have en hurtigt skiftende effekt på værdien af ting. Her er der basalt set tale om udbud og efterspørgsel.

Er noget på mode, vil efterspørgslen efter produktet også være større, hvilket resulterer i en øget værdi. Omvendt vil efterspørgslen, og dermed også værdien, af et produkt falde, hvis det pågældende produkt ikke længere er på mode. 

Værditab grundet markedet

Markedet kan særligt have indflydelse på værdien af aktier og boliger. Har du aktier i en virksomhed, som ikke klarer det særlig godt på markedet, kan dette hurtigt føre til, at dine aktier mister værdi. 

Boligmarkedet er et andet marked, hvor værdien hurtigt kan skifte. Er der en periode med usikkerhed og prisfald, kan dette også føre til, at din bolig lider værditab.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage