Virksomhedspant - Hvad er virksomhedspant?

Virksomhedspant er, når en virksomhed kan pantsætte nogle af virksomhedens egne aktiver for at kunne tage et bedre lån.

Hold styr på din virksomheds økonomi i Billy Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis allerede i dag.

Det kan nogle gange være svært for virksomheder at låne penge i banken og få finansiering til virksomheden. Heldigvis blev virksomhedspant indført tilbage i 2006, så det gjorde det nemmere for virksomheder at låne penge.

I hele sin essens er det, at virksomheder kan låne flere penge, hvis de pantsætter nogle af deres aktiver

Hvilke aktiver kan være omfattet af et virksomhedspant?

Det man skal huske, når man gerne vil tage et lån og lave et virksomhedspant er, at det ikke er alle aktiver, man kan pantsætte. Lige så snart at de aktiver er pansat, så bliver aktiverne set som en form for sikkerhed over for banken, der har givet lånet.

Du kan pantsætte følgende aktiver:

  • Dit varelager
  • Goodwill
  • Driftsinventar
  • Driftsmateriel
  • Brændstof
  • Biler, lastbiler og andre køretøjer der ikke er blevet brugt
  • Immaterielle rettigheder

Hvad er fordelene ved virksomhedspant?

Der er mange, der ser fordele i at lave virksomhedspant i virksomheden. Det der er godt er, at virksomhedspantet er ret fleksibelt i forhold til de pantsætningsmuligheder, som der var førhen det nuværende virksomhedspant.

Det nuværende virksomhedspant giver virksomheden mulighed for at drive virksomheden videre samtidig med, at banken har en høj sikkerhed i virksomhedens udvalgte aktiver.

Derudover er det for mange virksomheder en forholdsvis let måde at låne penge på. Det giver desuden ejerne af virksomheden en mulighed for ikke at hæfte alene over for de økonomiske forpligtelser.

I tilfælde af at virksomheden går konkurs, kan man som den person, der hæfter for virksomheden få nogle aktiver ud af virksomheden. Det kan du, hvis du overholder de forpligtelser, som du har skrevet under på over for banken.

Hvad er forskellen på virksomhedspant og fordringspant?

Der er også en virksomhedspant som går under navnet fordringspant. Det bliver faktisk også kaldt for det begrænsede virksomhedspant. Ved fordringspant kan en virksomhed pantsætte tilgodehavender fra kunder. Det er altså en pantsætning af penge, der endnu ikke er kommet ind i virksomheden, men som kommer ind i fremtiden.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage