Fra iværksætter til iværksætter: Her er 5 tips til at tage springet

Dato:3. august 2021
Læsetid:4 minutter

Hvordan føles det at gå fra lønmodtager til selvstændig? Det har vi spurgt en vaskeægte iværksætter om. I denne uge kan du møde Mikkel (34), som netop har slået dørene op for sin nye ølbutik og bar: Dammbergs Ølmagasin

Ikke nok timer i døgnet

Kan man godt studere, mens man starter sin egen virksomhed?

Spørger du Mikkel, er det et rungende ‘ja’. Han var selv ved at færdiggøre sin uddannelse som handelsøkonom, samtidigt med at han fik stablet sin virksomhed på benene. Selvom det var hårdt, føler han nu, at det var det hele værd. 

Mikkel skulle lige knibe sig selv i armen, da han for nyligt kunne skyde dørene op for Dammbergs Ølmagasin. For nu kan han for alvor kalde sig selv for virksomhedsejer og færdiguddannet handelsøkonom.

En glidende start

Selvom Dammbergs Ølmagasin er ny i byen, er der allerede mange, der har stukket hovedet forbi til en iskold IPA. Og om lidt skal Mikkel og hans virksomhedspartner deltage i Copenhagen Beer Week, hvor nyheden om den nye ølsted vil sprede sig med fuld fart. 

Mikkel kunne derfor ikke ønske sig en bedre start. 

Men Dammbergs Ølmagasin er heller ikke lige som alle andre ølbarer og butikker i København. For her skal du ikke betale overpris for at få en lækker specialøl, der kommer direkte fra køl. Alle øl er håndplukkede fra mindre bryggerier over hele Danmark, og der er til enhver smag. 

Et stensikkert valg 

Ifølge Mikkel skal man bare springe ud i det, når man har en forretningsidé. Det gjorde han. 

Efter længere tid som almindelig lønmodtager, begyndte han at brygge på idéen om at blive selvstændig. Faktisk havde han ikke tænkt over selve forretningsidéen. Den blev han først klogere på, efter han snakkede med folk i hans netværk. 

En dag fik Mikkel idéen over dem alle: at han skulle åbne en ølbutik og bar. Som tidligere øl-sælger, vin-entusiast og ægte ølnørd var valget stensikkert.

Det her tager lang tid

Så snart forretningsplanen og alt det praktiske var på plads (CVR-nummer mm.), kunne han gå i gang med at finde et lokale til hans virksomhed. Men det var slet ikke så ligetil, som Mikkel ellers havde gået og troet. 

Han fandt nemlig ret hurtigt ud af, at det faktisk kan være svært at finde de rette lokaler. 

Når du er i restaurationsbranchen skal du nemlig gøre dig en del overvejelser om beliggenheden af dine lokaler. Er der mange, der slår vejen forbi? Siger naboerne god for din virksomhed? Og er det til at betale? 

Alt det, skulle Mikkel undersøge godt og grundigt, før han kunne vælge det helt rette sted for hans nye virksomhed. Derfor anbefaler Mikkel, at du allerede tidligt i processen går i gang med at lede efter lokaler. 

Derudover har Mikkel nogle ekstra tips til dig, der skal til at tage springet som selvstændig. 

5 tips fra iværksætter til iværksætter:

Tip 1: Sæt nok penge af til et varelager 

Det kan være overraskende dyrt at købe et helt varelager hjem. Det er en god idé at starte ud med at lave et estimat over, hvor meget du regner med at sælge for. Det kan hjælpe dig med at finde frem til de varer, der er “need to have” og ikke “nice to have”. Har du for meget på lager, kan det nemlig hurtigt blive en dyr startudgift.

Tip 2: Få en lang løbetid hos dine leverandører

Leverandører har som udgangspunkt betalingsfrist inden for 14 dage. Tag kontakt til leverandørerne, og fortæl dem om din situation som ny virksomhedsejer. De fleste leverandører er villig til at give dig op til 60 dage, så længe du spørger pænt. Du kan også være heldig, at din leverandør giver dig mulighed for, at du først skal betale, når du aflægger en ny bestilling. 

Tip 3: Kend din forretningsidé i søvne

Snak med din familie, dit netværk og endda en fremmede på gaden. Jo mere du snakker om din forretningsidé til andre, desto stærkere bliver den. 

Tip 4: Lyt til din mavefornemmelse 

Lyt altid til din mavefornemmelse, hvis der er noget, der føles forkert. Det kan være en god idé at træde et skridt tilbage og mærke efter, før du træffer en beslutning. Husk, at det er dit livsværk, du skal starte op. 

Tip 5: Tænk over bæredygtighed

Vi skal passe på vores kære planet, og selv de helst små ting, har betydning. Overvej fx at sælge danske produkter frem for importerede produkter. Så har du og din virksomhed truffet et bæredygtigt valg, som du kan stå inden for. Forbrugeren er også blevet mere interesseret i at købe bæredygtigt - det oplever vi også i vores butik. 

  • Mobile-app trends 2024
  • Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 
  • Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi