Eksempel på årsregnskab: Lav dit årsregnskab med Billy

Forfatter:Amanda Nielsen
Dato:15. december 2021
Læsetid:4 minutter

Når året går på hæld, er det tid til at udarbejde årsregnskab i din virksomhed. 

Afhængigt af om du har virksomhed som et anpartsselskab (ApS) eller en enkeltmandsvirksomhed, er der forskellige krav til årsregnskabet. 

Læs med her i teksten, hvor vi præsenterer de forskellige krav til henholdsvis årsregnskab for enkeltmandsvirksomheder samt ApS- og IVS-selskaber. 

Hvad er et årsregnskab?

Inden vi går i detaljen med årsregnskabet for de forskellige virksomhedstyper, skal vi have på det rene, hvad et årsregnskab er. 

Årsregnskabet giver en status på din virksomheds samlede regnskab for det foregående år. Det skaber overblik over indtægter og udgifter, og det er en måde at give dine interessenter indsigt i, hvordan det går med økonomien i virksomheden.   

Hvis du bruger Billy som dit regnskabsprogram, kan du lade os stå for at lave dit årsregnskab.

Årsregnskabet bliver indberettet til Erhvervsstyrelsen en gang om året via www.virk.dk, og det indgår som en del af den samlede årsrapport, hvis du her et selskab. Har du en enkeltmandsvirksomhed skal dine tal til årsregnskabet indberettes i dit oplysningsskema.

Hvad er regnskabsklasser?

Inden du kaster dig ud i årsregnskabet, skal du have styr på hvilken regnskabsklasse, din virksomhed tilhører. Der findes A, B, C og D, hvor A er den mindste med færrest krav. 

Her i indlægget fokuserer vi på A og B, som enkeltmandsvirksomheder samt ApS-selskaber hører under. Bliv klogere på kravene til de enkelte virksomhedstyper herunder. 

Årsregnskab for enkeltmandsvirksomheder

Har du en enkeltmandsvirksomhed, er du en del af regnskabsklasse A. Her er du ikke forpligtet til at lave et årsregnskab efter årsregnskabsloven eller indberette det til Erhvervsstyrelsen.  

Det kan dog give god mening at gøre det alligevel. Ved at have udarbejdet et detaljeret regnskab for året får du selv overblik over virksomhedens økonomi. Du har desuden dokumentation til bank eller andre samarbejdspartnere, der er interesseret i en status. 

Vælger du at lave årsregnskab i din enkeltmandsvirksomhed, skal det indeholde følgende:

  • Ledelsespåtegning 
  • Resultatopgørelse
  • Balance
  • Diverse noter 
  • Eventuel revisionspåtegning

Da du ikke lovmæssigt skal indberette årsregnskab til Erhvervsstyrelsen, når din virksomhed går ind under regnskabsklasse A, gemmer du blot regnskabet i virksomheden. 

Du skal dog stadig indberette dine regnskabstal på dit oplysningsskema, når året er omme. Med vores enkle skabelon kan du nemt udfylde resultatopgørelse samt balance. 

Årsregnskab for ApS 

Har du et anpartsselskab (ApS), er du forpligtet til at lave et årsregnskab efter årsregnskabsloven. 

Du udarbejder ikke regnskabet lige op til fristen. Det bliver lavet løbende gennem året ved at gemme dokumentation og bilag på diverse indtægter og udgifter – eksempelvis bankudskrifter, fakturaer, kontoudtog og lønsedler.

Hvad indeholder årsregnskabet for ApS?

  • Ledelsespåtegning 
  • Ledelsesberetning 
  • Resultatopgørelse 
  • Balance 
  • Eventuelle noter 
  • Eventuel revisionspåtegning

Hvordan indberetter du årsregnskab for ApS-selskaber?

Hvis din virksomhed hører ind under regnskabsklasse B, skal årsregnskabet indsendes via den løsning, der kaldes Regnskab Basis www.virk.dk.

Følg de fire trin herunder:

  1. Gå på Virk.dk under Regnskab Basis og log ind med medarbejdersignatur 
  2. Klik på 'Start' og indtast regnskabet 
  3. Udskriv årsrapporten og få den underskrevet på en generalforsamling 
  4. Log ind igen og indberet årsrapporten. 

Husk altid at gemme kvitteringer samt en kopi af den underskrevne årsrapport.

Hvornår er der frist for indberettelse af årsregnskab?

Selskaber som ApS er forpligtet til at indberette årsregnskab senest 6 måneder efter sidste dag i det valgte regnskabsår. 

Hvis dit regnskabsår slutter d. 31. december, skal du dermed huske at indberette inden d. 30. juni. De fleste regnskabsår følger kalenderåret, men det er også muligt at have et skævt regnskabsår. 

Leder du efter personlig vejledning fra en revisor?

Så er det også muligt gennem Billy. Vi har en Revisorpakke med alt, hvad du skal bruge for at komme i mål med årsregnskabet. 

Revisorpakken består af: 

  • en komplet årsrapport med alle filer til Erhvervsstyrelsen og Skattestyrelsen
  • et udfyldt oplysningsskema
  • en professionel revisor, som går din bogføring igennem og udfylder alle oplysninger. 

Så er du sikker på, at alt bliver udfyldt helt nøjagtigt – uden den mindste regnefejl. 

Kontakt vores support alle ugens dage 

Uanset hvilken form for hjælp, du har brug for, står Billy altid til rådighed. Vores mål er, at alt med bogføring og regnskab bliver så nemt og overskueligt som overhovedet muligt. 

Har du spørgsmål, kan du kontakte vores support. Vores medarbejdere sidder klar alle ugens syv dage til at besvare din henvendelse. Skriv til vores chat, ring på 60 24 60 25 eller send en mail til billy@billy.dk. 

Vi ser frem til at hjælpe dig videre, så du undgår enhver usikkerhed og tvivl, der kan opstå, når der skal sættes to streger under resultatet i årsregnskabet.

  • Grundlæggende regnskabsføring - 3 emner du skal forstå
  • Årsregnskabets øvrige oplysninger for selskaber - hvad skal du være opmærksom på?
  • Virksomhedsskat – få indblik i det her