Bogføring af brugtmoms

Oliver Storm Pallesen

23. marts 2015

Hvis din virksomhed køber og videresælger brugte varer, kan du benytte dig af brugtmomsordningen, hvis følgende krav er opfyldt:

• Den brugte vare skal være købt hos en privat, hos en momsfri virksomhed eller hos en virksomhed, der selv har anvendt brugtmomsordningen.
  • Det skal være med henblik på videresalg.
  • Have et købsbilag på at varen er under brugtmomsordningen.

Det går ud på, at du kun beregner moms af den fortjeneste, du opnår ved et videresalg af den brugte vare. Her skal du også være opmærksom på, at der er nogle bestemte faktura krav vedrørende en faktura, som indeholder brugtmoms:

• Det skal fremgå at handlen er underlagt brugtmomsordningen
  • Følgende tekst skal fremgå på fakturaen: “Prisen er en samlet pris inkl. Moms. Køber kan ikke fratrække momsen”.

For at bogføre en faktura med brugtmoms korrekt, skal du først have en indtægtskonto for fortjenesten. Som du senere hen kan korrigere i forhold til momsen. For at holde styr på, hvor meget der skal korrigeres anbefaler vi, at du bruger et Excel sheet, hvor du beregner hvad fortjenesten er.

I artiklen vil vi vise et eksempel på, hvor vi har solgt varen til 2.000 kr. og fået en fortjeneste på 480 kr. + 120 kr. moms.

Opret indtægtskonto

• Vælg Regnskab
  • Vælg Kontoplan
  • Klik Opret konto
Brugtmoms
  • Indtast navn
  • Vælg kontogruppen Indtægter
  • Klik Gem konto
Brugtmoms

Opret produkt

• Vælg Indstillinger
  • Vælg Produkter
  • Klik Opret produkt
Brugtmoms
  • Skriv navnet
  • Vælg din nye oprettet indtægtskategori
  • Vælg momssatsen Momsfrit
  • Klik Godkend
Brugtmoms

Opret faktura

• Vælg Faktura
  • Klik Opret faktura
Brugtmoms
  • Udfyld fakturaen og klik godkend
Brugtmoms

Korrigere momsen

Fakturaen er blevet oprettet og salget registeret. Nu skal vi så korrigere for momsen.

• Vælg Regnskab
  • Vælg Transaktioner
  • Klik Ny transaktion
Brugtmoms
  • Vælg Manuel transaktion
  • Vælg din indtægteskategori i den første linje og sæt momsbeløbet under debet
  • Vælg Salgsmoms kontoen i den anden linje og sæt beløbet under kredit
  • Klik Godkend
Brugtmoms