Avance - Hvad er avance?

Avance er forskellen mellem salgspris og indkøbspris, der beskriver fortjenesten en virksomhed har ved salg af en vare eller ydelse. Avance, også kaldet bruttoavance, er et andet ord for fortjeneste eller bruttofortjeneste.

Ønsker du et bedre overblik over omkostninger og indtægter i din virksomhed? Prøv Billy regnskabsprogram gratis

Virksomheder bestræber sig efter at have en høj avance, da det vil være lig med et større overskud. Det er dog meget forskelligt fra branche til branche, hvor høj avancen er.

Hvordan beregner man avance?

Når man skal beregne avancen på en vare eller ydelse, kan det både gøres i kroner og procent. At beregne avancen i kroner består i at trække indkøbsprisen fra salgsprisen. Hvis en virksomhed fx sælger en vare til 4000 kr. og indkøbsprisen var 2500 kr. giver det en avance på 4000 kr. - 2500 kr. = 1500 kr. 

Skal avancen findes i procent, siger man avancen i kroner / salgsprisen * 100. I dette eksempel er det 1500 kr. / 4000 kr. * 100 = 37,5%. Det betyder at for hver vare der sælges har virksomheden en fortjeneste på 1500 kr. eller 37,5% af salgsprisen.  

Hvad er en god avance?

Der findes ikke et entydigt svar på, hvad en god avance er, da det afhænger meget af branchen og varetypen. I visse brancher kan der eksempelvis være en forholdsvis lav avance, men fordi der sælges mange varer, giver det en god fortjeneste i sidste ende.

Det vigtigste er, at have en avance der kan dække omkostningerne for at få overskud i virksomheden. Desto højere en avance desto bedre er virksomheden til at lave en fortjeneste på de varer eller ydelser der sælges.

Hvad hvis jeg har en lav avance?

En lav avance er ikke nødvendigvis en dårlig ting, hvis du blot sælger mange varer. Det er dog altid vigtigt, at du sikrer, at du har den rigtige prisfastsættelse på dine varer, så du får den optimale fortjeneste. Har du svært ved at få din forretning til at hænge sammen, kan det tyde på, at din prisfastsættelse er forkert, eller at du ofte sælger dine varer til udsalgspris.

Hvad er reglerne for avance?

I Danmark er der forholdsvis frie regler til prisfastsættelse. Det betyder, at det står dig frit for, hvad prisen skal være på dine varer, og derved hvor stor en fortjeneste du eventuel vil have. Dog kræver det at kunderne er villige til at betale for varen, og det er derfor altid en god idé at lave en konkurrentanalyse for at finde den optimale pris på dine varer. 

Sætter du priserne for højt, er der risiko for at kunderne går til konkurrenterne i stedet. I sjældne tilfælde kan Konkurrencerådet træde ind og lægge et loft på avancen, hvis en vare eller ydelse prisfastsættes urimeligt højt. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage