Hvad er avance?

Avance er differencen mellem en vares salgspris og indkøbspris og beskriver derfor fortjenesten på en vare eller serviceydelse. Det er derfor vigtigt, at omkostningerne er mindre end indtjeningen for at få en fortjeneste. Avance og fortjeneste er virkeligheden bare to udtryk, som beskriver det samme.

Mange bruger ofte også ordet bruttoavance, men bruttoavance og avance er det samme. Bruttoavance er bare et andet ord for avance. Ligeledes er bruttofortjeneste også det samme som bruttoavance.

Det er ofte meget forskelligt, hvilken avance de forskellige brancher har på deres varer. Hvis virksomheden eksempelvis har en lav avance kunne det eventuelt skyldes, at virksomheden ofte kører med udsalg.

I Danmark er der ingen begrænsning på, hvor stor en fortjeneste man må have på en vare. Selvom at det er fedt med en stor fortjeneste, kan det dog være en god idé, at sammenligne sine priser med konkurrenternes og undersøge, hvad forbrugerne egentlig er villige til at betale for varen. Det er derfor vigtigt, at du undersøger markedet inden du prisfastsætter dine varer.

Hvordan beregner man en avance?

Når man skal beregne avancen på en vare, kan avancen både angives i kroner og i procent. Men hvorfor er det egentlig vigtigt at kunne beregne avancen på en vare? For at virksomheden kan få et overskud, skal avancen også kunne dække andre omkostninger end kun indkøbsprisen på varen. Derfor er det vigtigt, at have en god avance på sine varer.

Lad os tage et eksempel:

Hvis en virksomhed fx sælger en vare for 4000 kr. og har købt denne for 2500 kr., vil det give en avance i kroner på 1500 kr. (4000 - 2500). I procent vil det give en avance på 37,5 % (1500/4000 x 100).

Det kunne eksempelvis være en butik, som sælger en mobiltelefon for 4000 kr., men selv har købt den til 2500 kr. Således vil butikken få en avance på 1500 kr. svarende til 37,5 %.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.