Bruttofortjeneste - Hvad er bruttofortjeneste?

Bruttofortjeneste er et centralt regnskabstal, der viser differencen mellem virksomhedens vareforbrug eller produktionsomkostninger og salgsprisen. 

Få et bedre overblik over din virksomheds økonomiske situation med Billy Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis

Bruttofortjeneste kan bruges til at finde ud af, hvor meget du får ud af dine salg efter omkostningerne er trukket fra, og derved om det er et rentabelt produkt din virksomhed sælger.

Hvordan udregnes bruttofortjenste?

Når du skal beregne bruttofortjenesten, skal du tage udgangspunkt i omsætningen, og de omkostninger der er forbundet med at indkøbe eller fremstille dine produkter. Der findes to forskellige formler, alt efter hvilken type virksomhed du driver. Man skelner mellem handelsvirksomheder der indkøber produkter og produktionsvirksomheder der selv producerer produkter. 

Handelsvirksomhed: Omsætning - vareforbrug = bruttofortjeneste

Produktionsvirksomhed: Omsætning - produktionsomkostninger = bruttofortjeneste

Hvordan forbedrer man bruttofortjeneste?

Bruttofortjeneste fortæller hvor stor en fortjeneste, du har ved salg af dine produkter, og det kan derfor bruges til at vurdere, hvor god en forretning du driver. Ønsker du at forbedre din bruttofortjeneste, kan du overveje to ting:

  • Ændre salgsprisen: En lav bruttofortjeneste kan hænge sammen med forkert prisfastsættelse. Du bør derfor overveje, om salgsprisen på produktet er for lavt.
  • Minimere omkostningerne: Overvej om de omkostninger der er forbundet med at indkøbe eller fremstille dine produkter er for høje, og om det er muligt at minimere dem.

Hvad er forskellen på bruttofortjeneste og overskud?

Bruttofortjeneste og overskud bør ikke forveksles. Overskud er det endelige resultat, når alle virksomhedens udgifter er trukket fra. En virksomhed kan selv disponere over overskuddet, og hvorvidt det skal bruges til investeringer eller opsparing. Bruttofortjeneste er et udryk for fortjenesten på varer, hvorimod overskud er det endelige resultat.

Er bruttofortjeneste og bruttoresultat det samme?

Bruttofortjeneste og bruttoresultat er det samme, hvis bruttoresultatet er et positivt tal. Forskellen på de to termer er nemlig, at bruttofortjeneste indikerer en fortjeneste, hvor bruttoresultat blot indikerer et resultat uanset fortegn. Bruttoresultat bruges ofte i forbindelse med virksomhedens årsregnskab

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage