Brugtmoms - Hvad er brugtmoms?

Brugtmoms er en særlig type moms, der kan benyttes på videresalg af brugte varer. Når du betaler brugtmoms, betaler du kun moms af fortjenesten på varen som bliver videresolgt, og ikke salgsprisen.

Hvis du handler med brugte varer, kan du sagtens benytte Billy Regnskabsprogram til bogføring og regnskab. Prøv Billy gratis.

Formålet med brugtmoms er at undgå dobbelt opkrævning af moms. Det er en økonomisk fordel af benytte brugtmoms fremfor almindelig moms, forudsat at kravene for brugtmoms er overholdt.

Hvad er reglerne for brugtmoms?

For at benytte brugtmomsordningen er der visse betingelser der skal være opfyldt:

  1. Sælger skal være en virksomhed der indkøber varer med henblik på et videresalg
  2. Der må som udgangspunkt ikke være opkrævet moms ved købet
  3. Varen skal være omfattet af definitionen på brugte varer

Hvordan beregnes brugtmoms?

Brugtmomsordningen giver sælger mulighed for at beregne moms af fortjenesten på salget i stedet for hele salgsprisen. Som sælger skal du altså beregne momsen på 25% af fortjenesten/avancen på salget. Det er frivilligt at benytte brugtmomsordningen, men det giver din virksomhed en økonomisk fordel. 

Eksempel på beregning af brugtmoms

Hvis du eksempelvis har solgt en vare til 2000 kr. inkl. moms, og din fortjeneste er 480 kr., skal momsen beregnes ud fra fortjenesten. Brugtmomsen regnes derved ved at tage fortjenesten på 480 kr. * 20% = 96 kr. Dermed udgør brugtmomsen 96 kr. af salget, som skal overføres til kontoen salgsmoms.

Brugtmoms faktura

Der er særlige krav til fakturaen, som skal opfyldes for at gøre brug af brugtmomsordningen. Først og fremmest skal det fremgå, at fakturaen har anvendt brugtmomsordningen. Desuden skal beløbet angives inklusiv moms, og følgende tekst skal fremgå af fakturaen: “Prisen er en samlet pris inkl. Moms. Køber kan ikke fratrække momsen”.

Sælger må ikke på nogen måde anføre momsbeløb på fakturaen, som momsbeløbets størrelse kan beregnes ud fra. Fakturaen må desuden kun indeholde varer med brugtmoms.

Bogføring af brugtmoms

Når du skal bogføre køb og salg med brugtmoms, skal du oprette en konto for salg med brugtmoms og køb med brugtmoms i din bogføring. Har du eksempelvis haft et salg med brugtmoms, skal du bogføre momsbeløbet under debet på kontoen for salg med brugtmoms og kredit for kontoen salgsmoms (udgående moms). Du kan finde en udførlig guide i vores support-artikel bogføring af brugtmoms

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage