Lav en primoafstemning

Forfatter:Frederik Damgaard Kornvig
Dato:11. maj 2023
Læsetid:4 minutter

Målet med en primoafstemning i forbindelse med din årsafslutning er at sikre, at dit regnskab stemmer ved årets begyndelse.

Hvis du netop har afsluttet dit første regnskabsår, skal du dog ikke lave en primoafstemning.

Når du laver en primoafstemning, skal du sikre, at dine tal fra saldobalancen og resultatopgørelsen fra tidligere regnskabsår stemmer med de tal, du har rapporteret til SKAT

Hvis du har brugt Billy i flere år, vil disse tal i langt de fleste tilfælde stemme. Men der kan forekomme tilfælde, hvor de ikke gør, og det er derfor vigtigt, at du følger op på, om dine tal stemmer med SKATs.

Du finder dine tal i Billy:

 • Vælg Regnskab i menuen.
 • Vælg Rapporter.
 • Vælg Saldobalance.
 • Vælg ønskede Regnskabsår under periode.

Og du finder dine indberettede tal hos SKAT på TastSelv Erhverv.

Typisk årsag til difference i primoafstemning

Oplever du, at dine tal i Billy afviger fra dem, du har indberettet til SKAT, er det afgørende, at du finder årsagen til denne afvigelse og retter til.

Typisk skyldes afvigelsen, at du er kommet til at registrere en faktura, en regning eller et finansbilag på en forkert dato i et tidligere regnskabsår. Her skal du huske, at det er faktura- eller regningsdatoen, du skal kigge efter. Et eksempel kan være, at du er kommet til at sætte fakturadatoen på en faktura til d. 14/9-2021, men den korrekte dato er 14/9-2022.

Du skal derfor finde frem til den berørte faktura og ændre datoen til den korrekte. Vær opmærksom på, at du ikke kan registrere betaling på en faktura eller regning før regningsdatoen.

En god fremgangsmåde til at finde frem til de præcise konti, som ikke stemmer er at sammenholde din saldobalance fra Billy med den saldobalance, der har dannet grundlag for din årsafslutning for det pågældende år.

Eksempel

Lav et udtræk af saldobalancen i Billy på følgende måde.

 • Vælg Regnskab i menuen.
 • Vælg Rapporter.
 • Vælg Saldobalance.
 • Vælg ønskede Regnskabsår under periode.
 • Sæt sammenlignings periode til 0.
 • Vælg Eksport
 • Vælg Som Excel

Vær opmærksom på, at du skal bruge præcis det udtræk, du brugte som grundlag for årsafslutningen sidste år. Du kan nemlig ikke bruge de tal, du har stående i Billy, fordi de muligvis ikke er korrekte, da du netop har konstateret, at dine tal ikke stemmer med dem fra SKAT. Du skal derfor sammenligne udtrækket med saldobalancen i Billy for samme periode.

Når du går tallene efter, og opdager at de to saldobalancer ikke stemmer skal det korrigeres.

Grunden til en differencen er sandsynligvis, at der f.eks. er registreret en regning på kontoen med forkert dato. Det handler nu om at kigge kontoen igennem for at identificere, hvilket bilag der er bogført forkert. Husk at det være på fakturaer, regninger og finansbilag, der er årsag til differencen, og vær opmærksom på, at fejl på finansbilag kan være sværere at finde.

Bonustip: Du kan fremover undgå dette problem ved at låse et regnskabsår, når du er færdig med at bogføre for året. På den måde kommer du ikke til at bogføre i et allerede afsluttet regnskabsår fremover.

Du kan se, hvordan du låser dit regnskab her

Efterposteringer i forbindelse med årsregnskab

Når du anvender Billy’s årsregnskabsmodul, modtager du en efterposteringsfil, som vedrører posteringer, der skal omposteres ifm. årsafslutning. Efterposteringer kan omfatte overførsel af årets resultat, restskat, hensættelse fra udbytte mm. Efterposteringerne skal bogføres pr. den sidste dato i regnskabsåret.

Denne vejledning giver dig indblik i, hvordan du skal håndtere efterposteringer i Billy.

Du er skiftet til Billy i år

En anden grund til, at dine tal ikke stemmer med SKATs, kan være, at du i løbet af regnskabsåret har brugt et andet regnskabsprogram end Billy. Her skal du være opmærksom på, om din åbningsbalance er lavet korrekt.

Det er derfor en god ide at tjekke op på, om du har indtastet den korrekte åbningsbalance. Tallene til din åbningsbalance bør du have liggende fra dit tidligere regnskabsprogram.

Hvis du finder fejl, og det bliver nødvendigt rette din åbningsbalance, kan du se, hvordan du gør her.

Vi tilbyder i øvrigt at lægge din åbningsbalance ind gratis, så tøv ikke med at kontakte os, så hjælper vi dig gerne videre på dette punkt.

Spørgsmål?

Har du spørgsmål til, hvordan du laver en primoafstemning, er du altid velkommen til at kontakte os på billy@billy.dk60 24 60 24 eller skrive til os på chatten.