Ansatte - Hvad er ansatte? 

Ansatte er dem, som du ansætter i din virksomhed til at arbejde for dig. Du ansætter en medarbejder, personen arbejder for dig, og så udbetaler du løn som tak for deres arbejde. 

Hvis du driver en virksomhed, hvor du har en eller flere ansatte, kan du bruge Billy Regnskabsprogram til at udbetale løn til dem. Prøv Billy allerede i dag.

Det er ikke alle selvstændige, der behøver ansatte, men for nogen er det vejen frem. Nogen kan, og vil, klare det hele selv, imens at andre har mere brug for hjælp i virksomheden. Det kommer helt an på, hvad dine mål er med virksomheden.

Skal jeg have ansatte?

Det kan godt være en stor beslutning at gå fra at være sig selv i virksomheden til at ansætte en medarbejder. For det første skal du have råd til at ansætte en ny. Det kan være, at du har råd til at ansætte en fuldtidsmedarbejder, men det kan også godt være, at du kun har råd og lyst til at ansætte en på deltid.

Det er værd at overveje at få en ansat, hvis du har en høj omsætning, og du ikke selv kan tage vare på alle opgaver i din virksomhed. Måske har du brug for en, der kan varetage dit regnskab eller måske en, der sidder med markedsføringen. 

Den største grund til at ansætte er nemlig, at der er for meget at lave til de antal medarbejdere, som man er. Sidder du derfor og har meget at lave og har brug for en til at tage over på nogle områder, så kan det være en god ide at få en eller flere ansat. 

Hvordan finder jeg en ansat?

Når du har taget beslutningen om at ansætte en person, er det næste skridt at finde selve personen. Det kan være nemmere sagt end gjort. For det første skal du finde en person, der har de kompetencer, som du leder efter. Leder du efter en, der skal sidde med regnskab, er det en god ide, at personen har siddet med fakturering og bogføring før. 

Efter at du har klarlagt de opgaver, som du skal have hjælp til, kan det første skridt være at høre ad i dit netværk. Det kan være, at du kender nogen, der kender nogen, som ville være oplagt for dig at ansætte. Hvis du ikke kan finde nogen på den måde, kan du slå et stillingsopslag op på nettet og så håbe, at du får nogle ansøgere ind.

Ved jobsamtalen skal du prøve at vurdere, om den person der sidder foran dig kunne være et godt match til virksomheden. Det skal først og fremmest være et match på det professionelle plan, da personen skal kunne løse de opgaver, du har brug for.

Dernæst er det også vigtigt, at I passer godt sammen personligt. Det gælder særligt, hvis I blot er jer to i virksomheden, da I så kommer til at skulle have meget med hinanden at gøre. Du skal altså mærke efter i maven, om du ville kunne arbejde tæt sammen med den person.

Hvordan ansætter jeg en medarbejder?

Når du har valgt den rette medarbejder, skal du registrere dig som arbejdsgiver inde på Virksomhedsstyrelsens hjemmeside. Herefter kan du skrive en kontrakt med din nye ansat, så I begge to har helt styr på, hvad aftalen er imellem jer. Hovedregelen er, at sådan en kontrakt er udarbejdet senest fire uger efter, at den ansatte er startet i job.

Udover kontrakt så er det vigtigt, at du også tegner dig en arbejdsgiverforsikring. Derudover kan der komme andre særlige lovpligtige forsikringer, der kan variere alt efter, hvilken branche der er tale om. Derfor kan det være en god ide lige at tjekke med en advokat eller andre, der har styr på det.

Når de ting er gjort, kan du byde din nye medarbejder helt velkommen i din virksomhed.

Hvordan giver jeg mine ansatte løn?

Din nye medarbejder arbejder ikke gratis, og personen skal selvfølgelig have løn hver måned. Det er mest almindeligt, at lønnen bliver udbetalt én gang om måneden, men der er også nogen, der får udbetalt løn hver 14. Dag. Det er blandt andet en ting, der skal stå i kontrakten.

Første step mod at betale dine ansatte løn er, at du skal oprette en lønseddel. Det kan du eksempelvis gøre via Salary, som du kan koble til Billy Regnskabsprogram. Så kan du nemt og enkelt lave dine lønsedler. 

Når du har lavet din medarbejders lønseddel, skal du udbetale lønnen. Lad os antage at din medarbejder tjener 10.000 kroner om måneden. Når lønnen skal udbetales, skal du ikke udbetale alle 10.000 kroner direkte til din medarbejder. 

Du skal som arbejdsgiver tilbageholde A-skat og AM-bidrag. De to ting indberetter du hos Skat, hvor du også betaler din medarbejders A-skat og AM-bidrag. Det betyder, at din medarbejder måske kun får 6000 udbetalt, men at du sørger for at betale de 4000 til Skat selv.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage