Hvad er en koncern?

Koncerner er en sjov størrelse. De fleste ved, at det er et stort selskab med et eller flere mindre selskaber under sig. Men hvordan forholder det sig egentlig præcis?

En koncern er en sammenslutning af flere selskaber i et økonomisk fællesskab. Derudover kan der være datterselskaber i selskabsopbygningen, som koncernen ligger over.

Men hvilken forskel gør koncernen så?

Hvad er koncernens rolle?

Koncernens helt centrale rolle er at udøve kontrol over datterselskaberne. Altså vil mange beslutningstagere i datterselskabet ofte komme fra koncernen. På den måde kan koncernen bestemme retningen for alle forretningerne, som er tilknyttet koncernen. Dette sørger for, at ingen selskaber begynder at gå i en retning, som koncernen mener er uhensigtsmæssig, uanset om det er økonomisk eller forretningsmæssigt.

Men det lyder meget som et moderselskab - så hvorfor ikke bare kalde det et moderselskab?

Hvad er forskellen på en koncern og et moderselskab?

Egentlig er det to ord for det samme, men forskellen ligger i, at koncernen udøver kontrol over datterselskaberne, mens moderselskabet ikke gør. Moderselskabet kan levere økonomi til datterselskaberne, men der er ikke forbundet kontrol i deres forhold. Der kan altså være forskel på den retning, som moderselskabet går i og den retning, som datterselskabet går i.

Oftest vil der selvfølgelig ikke være stor forskel på retningerne, men der kan være små individuelle forskelle, som en koncern måske ikke ville tillade - eller vil udnytte alt efter forretningsplanen.

Er der egentlig begrænsninger for, hvem der kan blive en koncern?

Hvilke selskaber kan være en koncern?

Der er faktisk ingen begrænsninger på, hvilke selskabsformer, der kan være en koncern - så længe det er kapitalselskaber. Det er altså ikke muligt for en ren virksomhedsform at blive en koncern. Det kræver dog et vist kapitalgrundlag og ressourcer af selskabet for at kunne håndtere det store pres at skulle kontrollere datterselskaberne. Så man ser flest anparts- og aktieselskaber som koncerner, da de oftest har muligheden med nok kapital og ressourcer til at være en koncern.

Hvornår er det en fordel at oprette en koncern?

Indtil videre lyder det som mere besvær end det er værd at oprette en koncern. Men det har nogle økonomiske og forretningsmæssige fordele.

For det første skaber det sikkerhed i koncernen. Fordi koncernen sidder på pengepungen, så sker der ikke noget med den pengepung, hvis et datterselskab går konkurs. Investeringen er derfor sikret og eventuelle aktionærer er glade. For det andet giver det mulighed for forskellige strukturer i de enkelte selskaber, hvilket gør dem til forskellige kreditorer og debitorer. Det er smart rent juridisk, da det udvider handlingsmulighederne. For det tredje og sidste, så er det lettere at sælge et datterselskab end at sælge en koncern eller et selskab som helhed. Det kan nemlig give god mening at sælge et datterselskab, hvis forretningen ikke går som forventet eller hvis der er mulighed for at tjene godt på et salg.

Selvom du kun har et iværksætterselskab, så kan du sagtens oprette en koncern, hvis du går med store selskabsdrømme og allerede nu har brug for fordelene ved at have en koncernstruktur i virksomhederne.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage