Operationel leasing - Hvad er operationel leasing?

Operationel leasing er en aftale, hvor man lejer et produkt i en kortere periode. Der betales et fast beløb hver måned, som er betaling for brugsværdien.

Vil du have hjælp med at holde styr på regnskabet i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Operationel leasing vælges ofte, når man ønsker adgang til et program, kortvarig leje af entreprenørmateriel eller brugsretten til en bil.

Hvad er fordelene ved operationel leasing?

Ved operationel leasing står du ikke selv for vedligeholdelse, og leasingfirmaet bærer risikoen i tilfælde af at produktet går i stykker. Det betyder at det er leasingselskabet, der står for alle udgifterne der er forbundet med produktet.

Har du f.eks. leaset en bil, skal du ikke selv betale for dækskifte, forsikringer eller afgifter, som du ellers skal ved finansiel leasing. Derfor er det typisk også den dyreste form for leasing, men også den mest risikofri.

Benytter du operationel leasing, undgår du også, modsat finansiel leasing, at binde likviditet i det aktiv du leaser, da du ved aftalens ende, blot skal levere aktivet tilbage. 

Hvordan bogføres operationel leasing?

Ved operationel leasing lejer man som sagt et produkt. Det betyder, at det skal bogføres under driftsomkostninger i resultatopgørelsen. Leasingydelserne er fuldt fradragsberettiget, og der er ingen momsudlæg på en anskaffelsessum.

Operationel leasing vs. finansiel leasing

Ved operationel leasing er der større fleksibilitet. Der er ofte mulighed for at opsige aftalen i leasingperioden, og det er typisk for en kortere periode. Det er også en dyrere løsning, da leasingselskabet står for vedligeholdelse og har risikoen, hvis produktet går i stykker. Yderligere vil der ved operationel leasing typisk også være en kilometerbegrænsning, hvis der er tale om leasing af en bil. 

Finansiel leasing er den simpleste måde at foretage leasing på, og det er billigere end operationel leasing samt giver mere frihed ved brug. Dog er man forpligtet til at købe eller sælge produktet efter leasingperioden, som heller ikke kan opsiges.

Yderligere skal du ved finansiel leasing, også selv betale for vedligeholdelse af aktivet. Dette kunne f.eks være forsikringer og afgifter, hvis det var en bil. Der er modsat operationel leasing, typisk ingen kilometerbegrænsning, ved leasing af en bil.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage