Leasing - Hvad er leasing?

Leasing er en finansieringsform, hvor leasingtager betaler en fast månedlig ydelse over leasingperioden til leasinggiver som stiller et aktiv til rådighed.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Hvis du som virksomhed eller privatperson foretager leasing af f.eks. en bil, til enten erhverv eller privatbrug, vil du til at starte med skulle lægge en udbetaling, hvorefter du betaler den månedlige ydelse. En typisk leasingperiode vil have en varighed på omkring 2,5 - 3 år. Selvom bilen er leaset skal du som leasingtager stadig betale registreringsafgift. 

Hvilke former for leasing findes der?

Der findes to former for leasing, og som virksomhed er det vigtigt at sætte sig ind i formerne, da de behandles på hver deres måde i regnskabet. Den ene form er finansiel leasing, og den anden form er operationel leasing

Hvad er finansiel leasing?

Leasinggiver udlejer et aktiv direkte til leasingtager, hvor leasingtager har vedligeholdelses- og risikoforpligtelsen på aktivet. Det er derfor leasingtager, der skal tegne og betale de nødvendige forsikringer, hvilket resulterer i en lav leasingafgift.

Hvad er operationel leasing?

Leasinggiver udlejer et aktiv direkte til leasingtager samtidigt med, at leasinggiver har vedligeholdelses- og risikoforpligtelsen på det pågældende aktiv. Det betyder, at det er leasinggiver, der dækker omkostningerne på aktivet i form af forsikringspræmier samt reparationer og vedligeholdelse. Dette resulterer i en høj leasingafgift.

Yderligere faktorer der har indflydelse på leasingafgiften er kostprisen på det leasede aktiv, leasingperiodens længde, leasinggivers risiko, renteniveauets størrelse.

Regnskabsmæssigt behandles genstande der er finansielt leaset som et aktiv i resultatopgørelsen, hvor operationel leasing af genstande behandles som en driftsomkostning. Det er derfor vigtigt at have styr på, hvilken form for leasing der er tale om, når det kommer til regnskabet.

Fordele ved leasing til erhverv

Når det kommer til biler, bliver leasing en mere og mere populær måde at erhverve sig et køretøj på. Fordelen ved leasing af f.eks. varevogne som virksomhed, fremfor at købe er, at leasing giver mere budgetsikkerhed. Leaser du frem for at købe frigives mere likviditet, da den ikke bliver bundet i aktivet. Denne likviditet kan derfor bruges til andet som at vækste virksomheden. 

En anden fordel ved at lease biler med erhvervsmæssigt formål er, at leasingydelsen er skattefradragsberettiget, og det er derfor muligt at trække momsen helt eller delvist fra i regnskabet

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage