P-nummer - Hvad er et p-nummer?

Et p-nummer er en identifikationskode, der anvendes i Danmark til at registrere og identificere virksomheder og offentlige institutioner.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Når du opretter en ny virksomhed, bliver du tildelt et CVR-nummer. Dertil bliver du tildelt et p-nummer for hver fysiske beliggenhed, der benyttes til aktiviteter, der vedrører virksomheden. Herunder produktion, salg mv.

Et p-nummer består af et 10 cifret produktionsenhedsnummer, som er tilknyttet dit CVR-nummer og som indikerer at aktiviteten på denne adresse er en del af virksomhedens drift.

Hvordan fungerer et p-nummer?

Ligesom at der skal vælges en hovedbranche og eventuelle bi-brancher for et CVR-nummer, er p-nummeret også tilknyttet en bestemt branche, som stemmer overens med dit CVR-nummers hovedbranche eller bi-branche. Det er vigtigt at den aktivitet der udføres på adressen, stemmer overens med hvad der er registreret på virk.dk.

Dog skal p-nummeret og virksomhedens aktivitet kun registreres officielt, hvis den udgør mindst 10% af virksomhedens omsætning og indbringer mere end 300.000 kr. årligt.

Du kan finde dit p-nummer på cvr.dk. Her kan du finde alle officielle oplysninger om din virksomhed, samt finde de oplysninger du eventuelt har brug for på andre virksomheder. 

Hvad bruges et p-nummer til?

En virksomheds p-nummer bruges f.eks når SKAT skal udregne en medarbejders kørselsfradrag, i forbindelse med forskudsopgørelse og årsopgørelse. Derudover er det som udgangspunkt også nødvendigt at anvende p-numre, når renovationsafgifter skal opkræves og afregnes på specifikke adresser. 

Kan man have flere p-numre?

Det er muligt at have flere p-numre. Faktisk skal du have et unikt p-nummer for hver fysiske beliggenhed, der vedrører aktivitet for virksomheden. Det gælder også virksomhedens butikker, lager og andet.

For midlertidige adresser til virksomhedens aktivitet, for eksempel en outlet eller et lager der kun anvendes i et kort periode, oprettes der også et p-nummer til dette. Når virksomhedens aktivitet flytter sig til et nyt sted, oprettes der et nyt unikt p-nummer. Det er vigtigt at alle adresser der vedrører virksomheden, er registreret på virk.dk, og er tildelt hver sit p-nummer.

Kan man registrere flere p-numre på samme adresse?

Idet dit p-nummer skal tilknyttes med en bestemt branche, og al aktivitet skal stemme overens med aktiviteten der udføres på adressen, er det muligt at have flere p-numre på samme adresse. For hver aktivitet der udføres på adressen, som dækker mindst 10% af virksomhedens omsætning og over 300.000 kr. årligt, skal det registreres med et tilsvarende p-nummer. Således er du sikker på at alt er registreret lovligt.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage