Regnskab som selvstændig - 3 tips

Forfatter:Willads Thor Petersen
Dato:3. april 2017
Læsetid:3 minutter

Når du starter som selvstændig, er det ofte med planen om at arbejde på din iværksætterdrøm. Du er din egen chef, og du bestemmer selv, hvad du vil gøre med din virksomhed – og så alligevel ikke helt.

Det er lovpligtigt, at du fører regnskab og betaler SKAT til tiden. Det kan være en uoverskuelig og tidskrævende opgave, hvis ikke du griber den an ordentligt fra starten. Og rigtig mange nye virksomheder går tilmed nedenom og hjem inden for det første år, fordi de ikke har styr på deres regnskab.

Så det er vigtigt, at du sørger for at holde styr på dit regnskab, men samtidig ikke flytter fokus unødigt væk fra udviklingen af din nystartede virksomhed.

Her får du tre tips til dit regnskab som selvstændig - tips, der kan spare dig penge, tid og gøre din hverdag lettere.

Vælg ikke Excel, men et regnskabsprogram

Når du går i gang som selvstændig, er det en god ide at sætte dig grundigt ind i, hvordan du helt praktisk vil føre regnskab. Dit regnskab skal overholde en række bogføringsregler, som du sandsynligvis ikke kender på forhånd.

Mange selvstændige benytter sig af Excel til at holde styr på indtægter og udgifter. Det kan umiddelbart virke som en fornuftig og overskuelig måde at håndtere regnskabet på. Men du vil formentlig, som mange andre iværksættere, hurtigt opleve, at dit regnskab vokser dig over hovedet.

Opgaver som at bogføre fakturaer og regninger samt afregne moms kan hurtigt blive en stor mundfuld for nystartede virksomheder, der laver regnskabet i Excel. Ganske enkelt fordi det er besværligt og tager unødvendigt lang tid.

Et regnskab udført i Excel er desuden i strid med bogføringsloven §6 og §7.5, som siger, at et regnskab ikke må udføres på en sådan måde, hvor det er muligt at ændre eller slette i transaktioner og fakturaer, når de først er oprettet. SKAT kan derfor vælge at nægte godkendelse af et regnskab udført i Excel.

Hvis du benytter dig af et regnskabsprogram, vil de juridiske krav være opfyldt på forhånd, og det er gjort nemt at bogføre. I programmet er fx dine fakturaer udstyret med fortløbende fakturanumre og indeholder alt, hvad en faktura skal indeholde. Og med et enkelt klik kan du klare en ellers tidskrævende opgave, som det er at lave et helt momsregnskab.

Bør du momsregistrere din nye virksomhed?

Når du starter en ny virksomhed, vil du ofte opleve, at du har flere udgifter end indtægter, og der vil som regel gå et stykke tid, før du begynder at se et overskud.

Det vil derfor ofte være fordelagtigt at momsregistrere din nystartede virksomhed, selvom du ikke omsætter for mere end 50.000 kr. om året, som er grænsen for, hvornår du ifølge loven har pligt til at lade din virksomhed momsregistrere.

Fordelen består i, at du kan trække momsen fra på mange af de ting, som du køber til virksomheden. Det vil sige, at du får penge tilbage, som du ellers ikke får, hvis ikke du er momsregistreret.

Spar udgifterne til revision

Du har som mindre virksomhed også mulighed for at fravælge revision af din årsrapport. Og med mindre du står overfor at skulle låne penge i banken, vil det ofte være en unødvendig omkostning for din virksomhed.

Du kan fravælge revision, hvis din virksomhed ikke overskrider to ud af disse tre punkter to regnskabsår i træk:

  • En balancesum på 4 mio. kr.
  • En nettoomsætning på 8 mio. kr.
  • Et gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 12 i løbet af regnskabsåret

Når du fravælger revision, skal du stadig udarbejde og indsende din årsrapport til enten SKAT eller Erhvervsstyrelsen.

Hvis du gerne vil have hjælp af en revisor til at udarbejde din årsrapport, så hjælper vi dig gratis og uforpligtende med at finde tre tilbud fra revisorer i dit nærområde. Det kan du læse mere om her.

  • Mobile-app trends 2024
  • Trends for e-handel i 2024 - Se hvad du skal være opmærksom på 
  • Gratis budgetskabelon – få overblik over din virksomheds økonomi