Bogføring af fragt, pakkelabels og porto

Forfatter:Mathias Anker Droob
Dato:1. maj 2023
Læsetid:3 minutter

Har din virksomhed skulle fragte en vare til en kunde, eller måske modtaget en pakke fra en anden virksomhed? Så har I gjort brug af en forsendelse. Denne forsendelse er blevet betalt enten af modtageren selv eller af afsenderen. Men hvem end der har betalt, så kan de få momsfradrag for fragten.

Dog skal man være opmærksom på, at der er forskel på momsreglerne for pakkelabels og porto. Man kan godt få momsfradrag for fragt og pakkelabels, men ikke for porto. Du kan læse mere i bunden om forskellen mellem pakkelabels og porto.

Vi vil her i artiklen vise, hvordan man bogfører fragt i form af pakkelabels og porto.

Sådan bogføres pakkelabels til fragt

Hvis du har købt pakkelabels til at transportere varer ud til dine kunder, kan du få fuld momsfradrag for udgiften. Fragt gennem GLS, DHL, DAO eller lignende er nemlig pålagt 25% moms, som du kan trække fra.

Vi anbefaler at benytte regningsmodulet til at bogføre alle dine udgifter gennem. På den måde får du nemt samlet alle dine regninger fordelt på dine leverandører og har et bedre overblik over dine udgifter. Samtidig kan Billy scanne bilaget og autoudfylde beløb, leverandør og regningsdato.

• Start med at uploade bilaget til Billy. Du kan læse mere om hvordan du uploader bilag til Billy i denne guide.
  • Find bilaget under Bilag
  • Vælg Udfyld bilag
  • Tjek leverandør, regningsdato og beløb
  • Udfyld Beskrivelse*
  • Vælg Udgiftskategori (1270 - Andre direkte omkostninger hvis fragten er relateret til salg. Hvis fragten ikke er relateret til salg vælges 1610 - Fragt)
  • Vælg Momssats
  • Vælg Godkend

*Når man udfylder beskrivelsen, vil bogføringshelten foreslå udgiftskonto og hvilken momssats som skal vælges på regningen.

Har man mange regninger fra samme leverandør kan man sætte en standard produktbeskrivelse, udgiftskategori og momssats som automatisk kommer på nye regninger du opretter på den kontakt. Du kan læse mere om hvordan du gemmer bogføring på en leverandør i denne guide.

Sådan bogføres porto

Hvis du har sendt et brev eller en pakke med Postnord, har du typisk betalt for porto som kan være frimærker eller anden forsendelsesgebyr. Denne type gebyr er momsfri, hvilket vil sige der ikke er pålagt moms. Derfor er der heller ikke noget moms at trække fra. Vi anbefaler man laver en konto til porto under administrationsomkostningerne, hvis man sender mange breve. Denne konto kan se således ud:

• Klik Indstillinger
  • Klik på Regnskab
  • Klik på Rediger kontoplan
  • Klik på Opret konto
  • Vælg Kontogruppe 1800 - Administrationsomkostninger
  • Angiv kontonr. Vi anbefaler 1805
  • Angiv kontonavn. Vi anbefaler Porto
  • Angiv momssats til Momsfrit (0%)
  • Vælg Gem konto

Vi benytter regningsmodulet til at bogføre udgiften.

• Start med at uploade bilaget til Billy. Du kan læse mere om hvordan du uploader bilag til Billy i denne guide.
  • Find bilaget under Bilag
  • Vælg Udfyld bilag
  • Tjek leverandør, regningsdato og beløb
  • Udfyld Beskrivelse*
  • Vælg Udgiftskategori (Den nyoprettede konto 1805 - Porto)
  • Vælg momssatsen Momsfrit (0%)
  • Vælg Godkend

Hvad er forskellen mellem pakkelabels og porto?

Forskellen mellem porto og pakkelabels ligger typisk i, hvilken transportør og regler som gælder.

Pakkelabels er transportørspecifikke, hvilket betyder du køber transport hos f.eks. GLS, DAO mv. Hver af disse transportører laver deres egne krav til pakkers vægt, størrelse og priskategorier. Derudover har man mulighed for sporing af ens pakker igennem Track’n’Trace, så man altid ved hvor langt ens pakke er kommet. Til sidst kan det nævnes at transportøren har erstatningsansvar, hvilket vil sige de kan risikere at skulle betale erstatning ved bortkommelse eller forsinkelse.

Porto er derimod et gebyr, som ikke er pålagt moms. Porto bruges typisk til breve eller pakker af mindre værdi. Man kan ved køb af porto ikke sikre sig en sporing af en pakke, så man kan ikke holde øje med, hvornår modtageren har modtaget brevet eller pakken. Denne type forsendelse tager typisk lidt længere tid, men kan være en billigere løsning.