Hvornår skal du lade dig momsregistrere?

Forfatter:Frederik Damgaard Kornvig
Dato:2. november 2021
Læsetid:2 minutter

Formålet med denne support-artikel er at give dig et indblik i, hvornår man bør lade sin enkeltmandsvirksomhed momsregistrere.

SKAT stiller som udgangspunkt, at man skal lade sig momsregistrere øjeblikkeligt efter opstart af virksomheden. Dette er hovedsageligt for at kunne ligge salgsmoms på fakturaer til dine kunder og for, at du kan fratrække købsmomsen, når du erhverver dig noget til virksomheden.

Har du mere købsmoms end salgsmoms ved udgangen af en momsperiode, får du beløbet udbetalt fra SKAT. Hovedreglen er dog, at forventer du en omsætning på under 50.000 kr. om året, svarende til 4.166 kr. om måneden, har du ikke pligt til at lade dig momsregistrere. Beløbene er eksklusiv eventuel moms.

Opstartsomkostninger

Du har mulighed for at få både skatte- og momsfradrag for udgifter forbundet til virksomheden i op til 6 måneder før virksomheden reelt stiftes i CVR-registreret. Dette er endnu en god grund til at lade momsregistrere, da der så kan opnås fradrag for købsmomsen her. Skattefradrag dækker over, at selve udgiften er med til at nedjustere dit driftsresultat for året og dermed en lavere betaling af B-skat.

I artiklen her, kan du læse mere om B-skat i enkeltmandsvirksomhed.

Hvis du ikke får momsregistreret din virksomhed, men omsætter for over 50.000 kr. om året

Du skal som hovedreglen registrere dig, hvis du har en forventning om at overstige en gennemsnitlig omsætning på 4.000 kr. om måneden. Har du ikke fået dig registeret, men overstiger grænsen, kan du risikere at skulle betale bagudrettet moms for hele beløbet. Hvis din omsætning f.eks. er 52.000 kr. skal du betale 10.400 kr. i moms, hvilket er 20% af beløbet. Ydermere forekommer en bøde på 2.000 kr.

For at opsummere, så bør du altid lade dig momsregistrere for at kunne gøre brug af dine fradrag og for ikke at komme i klemme, hvis du skulle opnå en omsætning på over 50.000 kr. Husk dog, at der skal indberettes en momsopgørelsen enten månedsvis, kvartalsvis eller halvårligt. Dette kan du se på dit registreringsbevis fra Erhvervsstyrelsen.

Har du spørgsmål til momsregistrering eller håndtering af moms i dit regnskab, skal du være velkommen til at kontakte supporten på chatten, billy@billy.dk eller på telefon 60 24 60 24.