Acontofaktura - Hvad er acontofaktura?

En acontofaktura er en faktura, som du sender, når du skal opkræve en person for et acontobeløb.

Du kan sende en acontofaktura direkte i Billy Faktureringsprogram. Prøv det gratis allerede i dag. 

De fleste kender beløbet aconto fra varme- og vandregninger, som de betaler i løbet af året. Dette kaldes også for at lave en acontobetaling.

På den måde betaler kunden løbende til regningen. Så når året er slut bliver regnskabet gjort op, og så finder man ud af, om kunden har betalt for meget eller for lidt. Der er også nogen, der kender en acontofaktura under navnet delfaktura.

Hvornår bruger man en acontofaktura?

Som sagt bruger vand-, varme- og elselskaber ofte en acontofaktura, da de så spreder betalingen op over året. På den måde skal kunderne ikke betale hele regningen på én gang. Rigtig mange forsyningsselskaber sender en acontofaktura hvert kvartal eller hver måned. 

Lad os antage at elselskabet har beregnet, at en vis husstand skal betale 12.000 kroner i el i år 2022. I stedet for at familien betaler alle 12.000 kroner på én gang i december, så betaler de 3000 kroner hvert kvartal. De modtager altså fire acontofakturaer, der hver er på 3000 kroner.

Når det kommer til december, så regner elselskabet sammen og finder ud af, at familien har haft et elforbrug på 11.000 kroner. I det her tilfælde får familien 1000 kroner retur fra elselskabet, da de har betalt for meget i acontobetaling i løbet af året.

Du kan også bruge en acontofaktura, hvis du gerne vil dele en betaling op for en kunde. Det kan være, hvis du laver et stort stykke arbejde for en kunde over længere tid. Så kan det være brugbart for begge parter at lade betalingen ske løbende ved at sende fakturaen.

Hvad skal en acontofaktura indeholde?

Der er faktisk ikke noget specielt ved at sende en acontofaktura kontra en almindelig faktura. De skal indeholde helt de samme ting, og der skal ikke stå noget bestemt på en acontofaktura kontra en faktura.

Det du kan gøre for at påpege tydeligt, at der er tale om en acontofaktura er, at du kan skrive det tydeligt i beskrivelsen på fakturaen, som du opretter. Her kan du skrive, at denne faktura er for en acontobetaling. Så er både du og din kunde ikke i tvivl om, hvad fakturaen er for.

En acontofaktura skal indeholde følgende:

  • En overskrift der hedder ‘Faktura’ eller ‘Regning’
  • En fakturadato
  • En forfaldsdato
  • Navn og adresse på køber
  • Navn, adresse og CVR-nummer på sælger
  • Antal og pris på vare/ydelse
  • Samlet beløb og momsbeløb

Det er vigtigt, at du skriver på din faktura, hvad det er for en vare/ydelse, der bliver opkrævet acontobeløb for. Det kan hurtigt blive forvirrende, hvis der ikke står andet en aconto på fakturaen. 

Skal der moms på en acontofaktura?

Det helt korte svar er, at der skal moms på en acontofaktura. Du opkræver din kunde for et beløb løbende, og det beløb skal der også moms på. Det er vigtigt, at der ikke først kommer moms på den sidste faktura, da det kan give rod i momsbetalingen. 

Du skal beregne moms på din acontofaktura helt ligesom, du normalt skal, når du sender en almindelig faktura. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage