Aktiekapital - Hvad er aktiekapital?

Aktiekapitalen består af den kapital der er lagt i virksomheden af ejerne eller aktionærerne.

Er du ejer af en virksomhed? Så kan vi hjælpe med at holde styr på regnskabet.  Prøv gratis Billy Regnskabsprogram.

Når du opretter en ny virksomhed, er det ofte et krav at stifterne af virksomheden ligger en sum penge i virksomheden, for at den kan oprettes. Virksomheder der er oprettet som et aktieselskab, kan også have en række aktionærer, der har investeret penge i virksomheden.

Hvilke krav er der til aktiekapital?

Alt efter hvilken type virksomhed du opretter er der forskellige krav til indskuddets minimum. Ved oprettelsen af et aktieselskab, skal der minimum indskydes 500.000 kr. Dette beløb kan både bestå af penge, men også andre værdier som maskiner eller fast ejendom. En løsning med et lavere indskud er et anpartsselskab, som kræver et indskud på 40.000 kr. 

Hvordan udvides aktiekapitalen?

Hvis man som virksomhed ønsker at lave en udvidelse aktiekapitalen, er den mest oplagte metode at udbyde flere aktier. Denne proces kan dog være omstændig, da det først skal tages op og godkendes i virksomheden. Yderligere kan dette også føre til eventuelle ændringer i virksomhedens vedtægter, hvilket der også skal tages højde for. 

Aktionærernes risiko

Hvis du som aktionær vil foretage en investering i et aktieselskab, er det godt at kende til hvad der sker med dine investerede penge, hvis virksomheden skulle lide tab eller gå konkurs

Aktionærernes risiko består i, at de aktier der er købt i en virksomhed kan tabe værdi, eller at virksomheden går konkurs. Hvis det går mindre godt for virksomheden, så vil værdien af de indkøbte aktier falde og blive mindre værd. På den måde deles virksomhedens tab altså med investorerne. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage