Aktionær - Hvad er en aktionær?

En aktionær er en person, der ejer en andel af et selskab gennem personens aktiebesiddelse i selskabet.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

En aktionær er dog ikke direkte medejer af selskabets formue, men ejer derimod en andel af selskabets egenkapital. Hensigten for en aktionær er typisk at sikre sine penge eller formue ved at investere dem i forskellige virksomheder. 

Hvordan kan man blive aktionær?

Enhver kan blive aktionær, hvis de investerer eller tildeles en aktie i et aktieselskab. Den mest ordinære måde at blive aktionær på, er at købe aktier i et selskab via investeringer. Det er dog heller ikke unormalt, at medarbejdere i et selskab kan blive tildelt aktier, enten som en del af deres løn, eller som en bonus, hvis virksomheden har klaret sig ekstra godt i det forgangne regnskabsår. 

Prisen på aktier afhænger naturligvis af det specifikke selskab, da større mængder aktier i nogle virksomheder kan være dyre, men der er også mindre virksomheder, hvor aktieprisen er en del lavere.

Hvordan tjener man penge som aktionær?

Ønsker du at investere dine penge – enten for at sikre dem eller øge din formue – kan det f.eks ske gennem køb af aktier i forskellige selskaber, hvorefter du kan sælge din andel igen, hvis aktierne stiger i værdi. Herved tjener du altså penge på dine aktier.

Du skal dog også være klar over, at aktiemarkedet styres efter udbud og efterspørgsel. Derfor er der også en risiko for, at du kan tabe penge ved at investere i aktier. Det er derfor en god idé at undersøge markedet, inden du kaster dig ud i at investere dine penge i aktier.

Hvilke rettigheder har man som aktionær?

Når du er aktionær i et selskab, vil du oftest også have nogle rettigheder i forhold til, hvordan selskabet udvikler sig. Det kan for eksempel være i form af din ret til at deltage i og stemme ved generalforsamlinger. Det kan dog først lade sig gøre, når aktionæren har bekræftet overfor firmaet, at du ejer en anseelig andel af selskabets aktier. 

Hvis du som aktionær ejer en stor andel af et givent selskabs aktiekapital (fra fem procent), så skal det meddeles til det pågældende selskab, uanset om du ønsker dit navn noteret som ejer eller ej. Det er et krav, da større aktionærer skal navngives i selskabets ledelsesberetning og selskabsfortegnelse, som alle har adgang til.

Hvilke fordele har man som aktionær?

Udover de ovennævnte rettigheder som aktionær, kan der være mange andre potentielle fordele ved at være aktionær i diverse selskaber. Nogle selskaber giver nemlig deres aktionærer særlige fordele, kaldet aktionærfordele, afhængigt af hvilket slags selskab der er tale om. 

Har du f.eks. aktier i en fodboldklub, kan du måske få særlige VIP fordele, som gratis adgang til kampe og et VIP område, som ofte er forbeholdt investorer og ledelsen. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage