Bruttoløn - Hvad er bruttoløn?

Bruttoløn er den løn, som du tjener, før der er trukket AM-bidrag, skat og andre ting fra.

Du kan holde styr på, hvor meget du kan trække ud til dig selv som selvstændig i Billy Regnskabsprogram.

Der er rigtig mange, der også kalder bruttolønnen for grundlønnen. Det er den løn, som man som ansat får, men hvor der efterfølgende bliver trukket skat, AM-bidrag, pension og andre ting fra. Det der er tilbage, er det, som man så får udbetalt i løn.

Hvad dækker bruttoløn over?

Bruttolønnen er den løn, som man får i grundløn på sit arbejde. Når man forhandler sin løn, så vil det typisk være bruttolønnen plus eventuelle fordele, som man forhandler med arbejdspladsen.

Bruttolønnen er den løn, man som ansat kan få af virksomheden. Det er samme princip, når det kommer til selvstændige - bruttolønnen er den løn, du trækker ud af virksomheden til dig selv. Herefter betaler du så enten A-skat eller B-skat af den indtægt.

Den løn man får udbetalt efter skat og AM-bidrag bliver kaldt for nettoløn. Det er den løn, du kan bruge af, da du har betalt skat af lønnen allerede.

Hvordan finder man bruttoløn?

Hvis du ikke ved, hvad din bruttoløn er, så kan du kigge på din lønseddel. Din bruttoløn er det beløb, som typisk vil stå på din lønseddel som grundløn. Det kan også være, at den står på anden måde, men det er oftest det eller de beløb, der står, før at AM-bidrag, A-skat, pension m.m. bliver trukket fra.

Da du blev ansat, har du med garanti skrevet under på en kontrakt, hvor din bruttoløn/grundløn også står oplyst på. Alternativt kan du kontakte din chef, hvis du er i tvivl om, hvad din bruttoløn egentlig er på.

Hvad er forskellen på brutto og netto?

Det kan godt skabe forvirring omkring, hvad forskellen egentlig er på brutto og netto. Helt konkret er bruttolønnen det beløb, som din arbejdsgiver har aftalt at give dig i løn. Bruttolønnen er ikke det beløb, som du får udbetalt. Der skal nemlig fratrækkes AM-bidrag, skat m.m., før det kan blive udbetalt.

Nettolønnen er det beløb, som du får sat ind på din konto, når lønnen udbetales. Den løn du får sat ind på din konto er fratrukket skat, AM-bidrag og andet.

Det er ofte sådan, at en bruttoløn er fast, indtil at man forhandler den, eller bliver sat ned i løn. Dog kan nettolønnen godt variere, da den afhænger af, hvor meget du skal betale i skat og har af fradrag. Flytter du eksempelvis til en anden kommune, vil du opleve, at din skat ændrer sig. Kommuneskatten varierer nemlig fra kommune til kommune. 

Du kan altid se din trækprocent og fradrag på din forskudsopgørelse på skat.dk.

Er nettoløn før skat?

Nej, nettoløn er efter skat. Det er den løn, som du har fået sat ind på din konto, når lønnen bliver udbetalt. I stedet for hedder det bruttoløn, når der er tale om lønnen før skat, fradrag og AM-bidrag.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage