eIndkomst - Hvad er eIndkomst?

eIndkomst bliver også i daglig tale kaldt indkomstregistret. Det er her, hvor alle danske borgers indkomst bliver registreret.

 Hold styr på din egen løn samt dine medarbejders i Billy Regnskabsprogram. Prøv Billy gratis.

Det er SKAT, der står bag, og styrer, eIndkomst, og det har eksisteret siden 2007. Hvis du er ansat et sted, så skal din arbejdsgiver registrere din indkomst og løn i eIndkomst. Er du på dagpenge, SU, kontanthjælp eller andre offentlige ydelser bliver dette også registreret herinde. 

Det er grundlæggende et samlet register for alle danskere, hvor indkomsten bliver registreret. Det er din arbejdsgivers pligt at indregistrere din løn, og det er med andre ord ikke frivilligt, om de vil det eller ej.

Det er også på eIndkomst, at du kan gå ind og tjekke, at din arbejdsgiver har noteret den rette løn. Det er tallene fra eIndkomst, der bliver registreret inde på Skat.dk, hvor din indkomst fra arbejdsgiver kommer til at fremkomme.

Indkomstregistret er lavet for at det offentlige har et bedre overblik over de offentlige ydelser, som de udbetaler til danskerne. De kan her nemt få et indblik i, om en borger eksempelvis tjener for meget løn imens de er på dagpenge eller SU eksempelvis.

Hvordan indberetter man løn i eIndkomst som arbejdsgiver?

Det er din pligt som arbejdsgiver at indberette dine ansattes løn, så det fremgår af eIndkomst. Der er to forskellige måder at indberette dine ansattes løn på. Du kan enten gøre det inde på virk.dk eller gennem Skattestyrelsens egen hjemmeside. 

Det er ikke nok, at du bare indtaster din medarbejders løn. Du skal også indtaste følgende:

  • Medarbejderens A-indkomst
  • Medarbejderens feriepenge
  • Medarbejdernes bruttoindkomst
  • Medarbejderens A-skat
  • Medarbejderens AM-bidrag
  • Medarbejderens ATP-bidrag.

Hvordan finder jeg min eIndkomst?

Hvis du som medarbejder gerne vil se den indkomst, som din arbejdsgiver har registreret til eIndkomst, kan du sagtens det. Det kan ofte være en god idé at gennemgå de forskellige oplysninger for at sikre dig, at det er gjort korrekt. De tal har stor indflydelse på din skattebetaling.

Du kan se de forskellige oplysninger, som din arbejdsgiver har indtastet ved at gå ind på Skattestyrelsens hjemmeside. Når du er logget ind, skal du klikke ude i menuen, hvor du finder ‘Skatteoplysninger’. Her vil du kunne se alle dine skatteoplysninger. Ude i venstre side kan du søge i de oplysninger, som din arbejdsgiver har indgivet til eIndkomst.

Du vil både kunne se felter med din lønindkomst men også eventuel støtte fra det offentlige. Det kan være, hvis du er studerende og får SU eksempelvis.

Hvad skal indberettes til eIndkomst?

Det er ikke bare selve medarbejderens indkomst, der skal indberette. Det er også en række andre tal, som altid også fremgår af selve lønsedlen. Man skal indberette både: A-indkomst, feriepenge, bruttoindkomst, A-skat, AM-bidrag og ATP-bidrag.

Samtidig med det så indberetter det offentlige også de typer af indkomst, der kommer fra dem og ikke fra din arbejdsgiver. Det kan være kontanthjælp, efterløn, dagpenge, pension eller SU.

Skal jeg indberette til eIndkomst som selvstændig?

Som selvstændig der driver en enkeltmandsvirksomhed, går du ind i din forskudsopgørelse og årsopgørelse, og indtaster din løn som selvstændig erhvervsdrivende. Du skal altså ikke indberette AM-bidrag, ATP-bidrag eller nogle af de andre ting. 

Fungerer du derimod som ansat i den egen virksomhed, skal du indberette til eIndkomst. Det gælder eksempelvis, hvis du har et anpartsselskab. Så udbetaler du løn til dig selv på samme måde som med dine andre ansatte.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage