Hvad er kørselsgodtgørelse?

Kørselsgodtgørelse går ud på, at din virksomhed skal dække nogle af de udgifter, du har, når du bruger din private bil i dit erhverv. Det kan for eksempel være brændstof, vedligeholdelse, forsikring og så videre.

Du skal være opmærksom på, at du ikke både kan få kørselsgodtgørelse og kørselsfradrag. Du kan kun modtage en af delene.

Derudover skal du være opmærksom på, at det er gennem din virksomhed, din kørselsgodtgørelse skal indberettes, hvis der er tale om skattefrie kørselspenge. Du skal dog stadig føre et kørselsregnskab.

Kørselsgodtgørelse – regler og satser, du skal kende

Kørselsgodtgørelse, befordringsgodtgørelse, kørepenge, kørselspenge. Kært barn har mange navne. Selvom der kan være mange forskellige betegnelser, er der faktisk tale om det samme. I SKATs optik hedder det dog kørselsgodtgørelse.

Kørselsgodtgørelsessatserne for 2020.

 • For kørsel på op til 20.000 km om året i bil eller på motorcykel er satsen på 3,52 kr. pr. km
 • For kørsel ud over 20.000 km om året i bil eller på motorcykel er satsen på 1,96 kr. pr. km
 • For Kørsel på cykel, knallert eller EU-knallert er satsen på 0,54 kr. pr. km

Du skal være opmærksom på, at grænsen på 20.000 km om året er pr. arbejdsgiver. Er du erhvervsdrivende med egen virksomhed, men har du også arbejdet hos en anden virksomhed, kan du få kørselsgodtgørelse fra begge steder. Du skal dog være opmærksom på, at du skal føre individuelle regnskaber.

Ovenstående satser er for 2020. De kan variere fra år til år. Det er derfor en god idé at undersøge det, når et nyt år starter.

Benytter du disse satser, skal din kørselsgodtgørelse beregnes ud fra faktiske antal kørte kilometer som erhvervskørsel.

Beregning af befordringsgodtgørelse – eksempel

Vi viser dig her et eksempel på, hvordan du kan beregne din kørselsgodtgørelse. Poul kører erhvervskørsel i forbindelse med sin virksomhed.

Poul har i løbet af et år kørt 22.000 km som erhvervskørsel i forbindelse med sin virksomhed. Poul får følgende i kørselsgodtgørelse:

Kørselsgodtgørelse = (20.000 x 3,52) + (2.000 x 1,96) = 70.400 + 3.920 = 74.320 kroner

Det er den samlede mængde penge, som Poul får i kørepenge i løbet af et år.

Havde Poul kørt 19.000 km i løbet af et år, ville regnestykket i stedet have set sådan ud: Kørselsgodtgørelse = 19.000 x 3,52 = 66.880 kroner

Hvad er erhvervsmæssig kørsel, når du skal have kørselsgodtgørelse?

Du kan få kørselsgodtgørelse, hvis du har erhvervsmæssig kørsel i forbindelse med driften af din virksomhed. Men der er flere ting, som kan betegnes som erhvervsmæssig kørsel.

 • Du kan få kørselsgodtgørelse, når du kører mellem dit hjem og din arbejdsplads. Dog højst i 60 dage inden for 12 måneder.
 • Du kan få kørselspenge, når du kører mellem forskellige arbejdspladser for den samme virksomhed. Det skal være kørsel i din egen bil.
 • Du kan få kørselsgodtgørelse, hvis du kører inden for den samme arbejdsplads i din egen bil.

Skattepligtig eller skattefri kørselsgodtgørelse?

Når du skal have kørselsgodtgørelse, kan der være situationer, hvor det er skattefrit, og hvor det er skattepligtigt. Ved de tidligere nævnte satser for kørselsgodtgørelse er der tale om skattefri kørselsgodtgørelse. Det skyldes, at det beregnes med udgangspunkt i, hvor mange kilometer der er blevet kørt som erhvervsmæssig kørsel.

Vælger du, at din virksomhed skal udbetale et fast beløb i kørselspenge til dig, vil det ikke være skattefrit. Det vil derfor blive betragtet som en del af din løn, som du skal betale skat af. Hvis du igennem din virksomhed vælger at reducere din egen løn, for at du i stedet kan få kørepenge, er der også tale om skattepligtig befordringsgodtgørelse.

Når det kommer til skattepligtig og skattefri kørselsgodtgørelse, skal du være opmærksom på din stilling, og hvordan du bliver beskattet.

Hvis du modtager B-indkomst, er det ikke muligt at få skattefri kørselsgodtgørelse. Det vil i stedet være skattepligtigt. Modtager du A-indkomst, kan du få skattefrie kørselspenge. Arbejder du frivilligt, hvor du ikke bliver lønnet, kan du også modtage kørselspenge skattefrit.

Skal du i forbindelse med dit arbejde på efteruddannelse, vil der også være tale om skattefri kørselsgodtgørelse. Det er dog vigtigt at påpege, at det skal være i din virksomheds interesse, at du får efteruddannelse for at vedligeholde din nuværende uddannelse.

Er der i stedet tale om videreuddannelse, hvor du opgraderer din nuværende uddannelse, eller er der tale om noget helt andet, er din kørselsgodtgørelse i stedet for skattepligtig. Der er derfor mange forskellige områder, du skal være opmærksom, hvis du vil have skattefri kørselsgodtgørelse.

Før et kørselsregnskab for at få kørepenge

Når du skal have kørepenge, er det vigtigt, at du fører et kørselsregnskab. Det skal du bruge, når du skal indberette din befordringsgodtgørelse til SKAT. Du kan selv lave regnskabet eller bruge vores integration til Mileagebook. Der er dog nogle oplysninger, som du skal have med i dit kørselsregnskab, hvis du selv vil føre det.

De er:

 • Dit navn
 • Dit CPR-nummer
 • Din bils nummerplade
 • Perioden for kørslen
 • Formålet med den enkelte erhvervskørsel
 • Dato for den enkelte erhvervskørsel
 • Til og fra (og evt. stop undervejs) for den enkelte erhvervskørsel
 • Antal kørte kilometer for den enkelte erhvervskørsel.

Du kan læse mere om SKATs mange regler og bestemmelser i forbindelse med kørsel i din virksomhed i vores Kørselsguide.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage