Kreditværdighed - Hvad er kreditværdighed?

Begrebet kreditværdighed beskriver virksomheders eller privatpersoners evne til at tilbagebetale på et lån til en kreditor. Når du ansøger om et lån hos en bank eller anden kreditor, vil de foretage en kreditvurdering af dig for at vurdere din kreditværdighed.

Som Billy-bruger kan du nemt ansøge om et erhvervslån hos vores partner Ageras Finance uden skjulte gebyrer eller binding. Ansøg hurtigt om et erhvervslån

Jo bedre din kreditværdighed er, jo større sandsynlighed er der for, at du vil blive bevilget et lån med gode lånevilkår. Kreditværdighed vurderes på baggrund af faktorer som indkomst, udgifter og gæld.

Hvilke faktorer afgør min kreditværdighed?

Kreditværdighed er ofte en helhedsvurdering af din økonomiske situation, din livssituation og din betalings- og lånehistorik. Derfor er der flere faktorer, der spiller en rolle, når banken eller andre kreditorer skal vurdere din kreditværdighed. Her kigges bl.a. på:

  • Indkomst - hvor høj er din indkomst? Hvilke indkomstkilder har du, og hvor stabile er de?
  • Udgifter - hænger indtægter og udgifter sammen? Hvor højt er dit rådighedsbeløb?
  • Formue - hvor mange penge har du i banken? Har du investeringer?
  • Gæld - har du gæld? Hvilke lånetyper har du tidligere optaget?
  • Livssituation - er du lønmodtager, selvstændig eller studerende? Lejer du eller ejer du en bolig? 
  • Betalingshistorik - betaler du af på dine lån? Overskrider du betalingsfrister? 

Hvad betyder en dårlig kreditværdighed?

Hvis banken eller andre kreditorer har vurderet, at du har en dårlig kreditværdighed, betyder det, at de ikke har tillid til, at du betaler lånet tilbage. Hvis det er tilfældet, vil kreditoren ofte afvise din låneansøgning eller give dig mindre favorable lånevilkår.

En dårlig kreditværdighed hænger ofte sammen med gæld og en dårlig betalingshistorik. Det bliver sværere og dyrere at få lov til at låne penge med en dårlig kreditværdighed, fordi det er mere risikabelt for kreditoren at låne dig penge. 

Hvordan kan jeg forbedre min kreditværdighed?

Hvis du er registreret som dårlig betaler i RKI, er det første skridt, at du får betalt alle udestående regninger og gæld, så du kan komme ud af registeret igen. Kreditorer ønsker ikke at bevilge et lån til dårlige betalere, da risikoen for at de ikke får pengene igen er stor. Det er derfor vigtigt, at fokusere på at betale af på dine lån, indfri gælden og betale regninger til tiden. 

Hvis du har lav eller ingen indkomst, skal du fokusere på at maksimere din månedlige indtægt. Jo mere du tjener, jo bedre er din kreditværdighed. Hvis du har et højt rådighedsbeløb, efter at alle faste udgifter er dækket, viser det, at du kan betale af på et lån. 

Kreditværdighed for virksomheder

Hvis du skal optage et erhvervslån eller anden låntype i din virksomhed, vil kreditoren foretage en kreditvurdering af din virksomhed. Her vurderes både økonomiske faktorer og andre relevante faktorer. Kreditoren vil fx kigge ind i dit regnskab, om du overholder tidsfrister, stiftelsesdatoen for din virksomhed og overveje om der er en industriel risiko for industrien din virksomhed opererer i.

Uanset om du ansøger om et lån som virksomhed eller privatperson, er der altid vigtigt at vise stabilitet og tænke langsigtet. Din kreditværdighed er nemlig afgørende, når du skal træffe økonomiske beslutninger i livet. 

Tjek kreditværdighed

Det kan være en fordel at kende til ens kreditværdighed, før man ansøger om et lån. Udover de nævnte faktorer, har selskabet bag RKI oprettet en database hvor både private og långiver kan tjekke kreditværdighed. Løsningen hedder KreditStatus og lader dig og dine kreditorer danne et overblik over dine lån og kreditter. 

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage