Billypedia>Hvad er netto og brutto?

Hvad er netto og brutto?

Man kan tale om netto og brutto i flere forskellige sammenhænge, bl.a. når man snakker erhverv, løn eller i forbindelse med lån og ejendom. Men en ting er altid den samme, uanset i hvilken sammenhæng man snakker brutto og netto: Brutto er altid større en netto.

Her får du forklaringen på forskellen mellem netto og brutto i tre forskellige sammenhænge:

Netto og brutto i erhvervssammenhæng:

I erhvervssammenhænge er brutto-prisen på en vare eller ydelse før din fortjeneste. Brutto er summen af nettoprisen og omkostningerne. Netto er din pris på en vare eller ydelse eksklusiv omkostninger (moms, skat, renter, fragt, afgifter osv.).

Kort fortalt, så er netto indkøbsprisen og brutto er prisen til kunderne ex. din fortjeneste.

Netto og brutto i forbindelse med løn:

Når man snakker løn, er nettolønnen de penge, som man rent faktisk får udbetalt på sin konto. Altså dem du har til rådighed, når skat og alle afgifter er betalt. Din bruttoløn er altså din løn inden skatter og andre afgifter er betalt, og den løn som man på en måde kan sige, at du har.

Netto- og bruttoydelse i forbindelse med lån og ejendom:

I forhold til lån og ejendom, så er brutto-ydelsen summen af det, du skal betale. Altså rente, bidrag og afdrag – så længe du da ikke har valgt et afdragsfrit lån. Brutto-ydelsen er således det beløb, som bliver trukket fra din konto. Nettoydelsen er derimod det, du skal betale, efter at skattefordelen er fratrukket. Det er altså det du betaler, efter SKAT har bidraget med sin del i form af fradrag for udgifterne til rente og bidrag. Dette kommer til udtryk i form af et højere fradrag på dit skattekort.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage