Billypedia>Hvad er nettoomsætning?

Hvad er nettoomsætning?

Blandt de mange økonomiske termer, som man støder på i regnskabet, er nettoomsætningen.

Nettoomsætningen er det samlede salg i regnskabsåret, som er fratrukket moms, afgifter og skat. Det siger altså noget om, hvor mange penge, som er kommet ind i virksomheden, og som ikke er blevet betalt videre til fx SKAT.

Men det kan efterlade spørgsmålet:

Hvad er forskellen på omsætning og nettoomsætning?

Den store forskel er, at omsætningen er inkl. skat, moms og afgifter. Altså de ting, som er taget fra i nettoomsætningen.

Selve tallet for omsætningen kan altså give et lidt forkert indblik i en virksomheds økonomi, da en del af omsætningen skal betales til det offentlige eller andre kreditorer.

Hvordan beregner man sin nettoomsætning?

Selve beregningen er simpel nok. Du tager din omsætning og trækker alle skatter, moms og afgifter fra beløbet. Så har du regnet dig frem til din nettoomsætning.

Lad os tage et eksempel:
Bentes virksomhed har en omsætning på 200.000 kroner inklusiv moms. Fordi momssatsen er på 25% bliver beregningen af hendes nettoomsætning derfor:

200.000 x 0,2 = 40.000. De 40.000 udgør momsen som skal fratrækkes den samlede omsætning: 200.000 - 40.000 = 160.000. Bentes nettoomsætning er derfor 160.000 kroner.

Hvad er forskellen på nettoomsætningen og bruttoresultatet?

Nettoomsætningen drejer sig om overskuddet generelt på et år. Bruttoresultatet drejer sig derimod om om det beløb, som er tilbage fra et salg, efter vareforbruget er fratrukket og uden at penge til driftsomkostninger er taget fra. Bruttoresultatet kan være meget forskelligt afhængig af, hvilken branche der er tale om, men er vigtigt fordi det kan fortælle noget om, hvor effektivt omkostninger til fx produktion er.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage