Hvad er udbytteskat?

Hvis du har aktier i en virksomhed, hvor du modtager udbytte af virksomhedens afkast hvert år, skal der betales udbytteskat af dette overskud. Udbytteskat betales derfor kun af aktionærer og anpartshavere, heriblandt også investorer.

Hvordan betaler man udbytteskat?

Du skal betale udbytteskat, når du modtager udbytte fra en aktie eller andre værdipapirer. Udbyttet offentliggøres officielt på virksomhedens generalforsamling, hvor det bliver nævnt hvor meget af årets afkast skal gå til fordeling af udbytte.

Det er ikke altid man bliver tildelt udbytte af sin investering. Virksomheden vurderer selv, om der er råd til at udlodde udbytte eller ej det pågældende år. Via virksomhedens vedtægter, vurderes det hvad overskuddet skal gå til og hvordan fordelingen skal være mellem investorer og aktionærer. Har virksomheden ikke et overskud, eller skal et tidligere underskud dækkes, kan det i nogle tilfælde være finansielt umuligt for virksomheden, at udlodde udbytte.

Reglerne for udlodning af udbytte fremgår altid af den enkelte virksomheds vedtægter. Derfor er det en god ide at have sat sig ind i disse, før man investerer i aktier. Med risikoen for ikke at få noget udbytte flere år i streg, bør man også sætte sig godt ind i økonomien, for at se om man gør en god forretning ved at investere i virksomheden.

Hvad er satsen for udbytteskat?

Satsen for udbytteskat svinger år efter år. I 2019 ligger satsen for udbytteskat på mellem 27% og 42%. Det betyder, at hvis man får udbytte for mindre end 52.900 kr., skal man kun betale 27% i udbytteskat, men overstiger udbyttet dette skæringspunkt, skal man op og betale de 42%.

Hvordan indberettes udbytteskat?

Ligger dine aktier eller andre værdipapirer i et dansk depot, skal du ikke foretage dig noget. Her bliver dine oplysninger om udbytteskat automatisk registreret og skatten betales sammen med øvrige skatteforpligtelser. Her er det dog en god ide at tjekke, om det beregnede beløb er korrekt.

Befinder dine værdipapirer sig ikke i et dansk depot, skal du selv indberette til SKAT. Du indberetter dit udbytte på SKATs hjemmeside, hvorefter de beregner hvor meget du skal betale i udbytteskat. Du kan enten indberette via en samlet udbytteangivelse eller med en enkeltvis indberetning af hvad hver udbyttemodtager har modtaget i brutto.

Hvordan kan man få refunderet udbytteskat?

I tilfælde af man har betalt for meget i udbytteskat eller ved en fejl har betalt udbytteskat et år, hvor man ikke har modtaget noget udbytte, kan man få refunderet sin udbytteskat helt eller delvist. Det anbefales at kontakte SKAT direkte for at høre mere om dine muligheder.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage