Hobbyvirksomhed: Se krav og regler her 

Forfatter:Amanda Nielsen
Dato:3. januar 2022
Læsetid:4 minutter

Har du planer om at sælge strikkede babystrømper eller hjemmedyrkede agurker – men i en lille skala uden et formål om at tjene penge – så kan du oprette en hobbyvirksomhed.

Selvom hobbyvirksomheden er den virksomhedstype med færrest krav, er der alligevel et par forhold, du skal have styr på. Det gælder særligt skattemæssige regler. 

Læs med her i indlægget, hvor vi præsenterer dig for alt, du skal vide om at drive en hobbyvirksomhed. Klar det administrative i en ruf og få mere tid til alt det sjove med hjælp fra Billy.  

Hvad er en hobbyvirksomhed?

En hobbyvirksomhed er defineret ved at være oprettet på baggrund af din egen motivation – den er dermed drevet af personlig interesse frem for profit

Så snart du ønsker at tjene penge på dit salg og prøve at leve af salget, kan du ikke køre videre som hobbyvirksomhed. 

Hobbyvirksomheden er underlagt færre krav end andre virksomhedsformer. Det allervigtigste er skatteforholdene. Læs mere om skat og hobbyvirksomhed senere i indlægget. 

Skal du have et CVR-nummer til en hobbyvirksomhed?

Det behøver du ikke. 

En hobbyvirksomhed betegnes ikke som en erhvervsmæssig virksomhed, og derfor er du ikke forpligtet til at registrere dig hos Erhvervsstyrelsen – eller at oprette et CVR-nummer. 

Ønsker du sælge noget af egen personlig interesse, kan du i bund og grund kaste dig ud i det med det samme. 

Skal du momsregistreres som hobbyvirksomhed?

Som hovedregel er du ikke forpligtet til at registrere eller indberette moms, hvis du har en hobbyvirksomhed – selv ikke, hvis du kommer over den momspligtige grænse på 50.000. 

Men ingen regel uden undtagelse. 

Afhængigt af din personlige økonomiske situation og måden, du driver virksomhed på hobbybasis, skal du i nogle tilfælde momsregistreres. Hold derfor øjne og ører åbne og få rådgivning fra Skattestyrelsen, så du undgår enhver tvivl. Læs mere om hobbyvirksomhed og moms her

Hvad med skat og hobbyvirksomhed?

Du er ikke selv herre over, hvorvidt din virksomhed betragtes som en hobbyvirksomhed. Det er helt og holdent SKAT, der bestemmer det. 

Du er forpligtet til at betale skat af din hobbyvirksomhed. Dertil gælder en vigtig regel: Hvis du har underskud i din hobbyvirksomhed, får du ikke et personligt skattefradrag på din selvangivelse – netop fordi det er af personlig karakter. 

Når SKAT vurderer, hvorvidt din virksomhed er en hobbyvirksomhed, nærstuderes følgende:  

 1. Virksomhedens formål: Drives virksomheden for at generere indtægt eller udelukkende af personlig interesse?
 2. Virksomhedens omfang: Hvor meget tid bruger du på virksomheden, og har du ansatte? Du må hverken arbejde fuldtid eller have lønnede ansatte i en hobbyvirksomhed. 
 3. Virksomhedens økonomi: Har du over- eller underskud? Hvis du har løbende underskud, kan det typisk tyde på en hobbybaseret virksomhed. 

Det er ikke tilstrækkeligt kun at opfylde et enkelt punkt. SKAT laver en samlet vurdering af din virksomhed på baggrund af alle tre kriterier. 

Hvordan opretter man en hobbyvirksomhed?

Der behøver ikke at være langt fra tanke til handling, når du ønsker at oprette en hobbyvirksomhed. Netop fordi det ikke kræver nogen form for juridisk registrering. 

Derfor kan du hurtigt komme i gang med at sælge ud af dit produkt. Det vigtigste, du skal huske, er:

 • at gemme kvitteringer af det, du har solgt for og købt ind til din hobbyvirksomhed.
 • at betale skat af virksomhedens overskud. 

Så hvad kan man trække fra i en hobbyvirksomhed?

Der er ingen krav til, hvor meget eller hvor lidt du må omsætte for i hobbyvirksomheden. Der er derimod krav til, hvor meget du må trække fra i skat. 

Du må kun fratrække omkostninger, der direkte benyttes til drift af din virksomhed. Eksempelvis må du gerne fratrække garnet til de hjemmestrikkede huer – men ikke den computer, hvorpå du laver dit regnskab. 

Fakturering uden besvær: Send fakturaer gratis med Billy

Hvis du netop har solgt en hjemmesyet vest og er i tvivl om, hvordan en faktura udarbejdes, så brug Billys simple skabelon til formålet. 

Når du sælger varer på hobbybasis, kan du benytte dig af den forenklede faktura. 

Og hvad består en forenklet faktura af? Se med herunder. 

 • Udstedelsesdato 
 • Fakturanummer
 • Virksomhedens fulde navn og CVR-nummer/SE-nummer 
 • Varens eller ydelsens art, antal og pris 
 • Momsbeløb
 • Samlet beløb

Husk at gemme samtlige fakturaer, du har leveret til kunder samt dokumentation for køb af varer til virksomheden. Det er alfa og omega, når du skal indberette skat for din virksomhed. 

Så hvordan ved du, om du har en hobbyvirksomhed? 

Hvis du kan svare ja til, at hovedformålet med din hobbyvirksomhed er af personlig interesse og ikke for at generere indtægt – så er du godt på vej. 

Hvis du ønsker at starte virksomhed ved siden af dit deltids- eller fuldtidsarbejde for at tjene penge, bør du hellere pege pilen mod en enkeltmandsvirksomhed eller en personligt ejet virksomhed

Er du stadig usikker på de forskellige virksomhedstyper, kan du altid kontakte Billys supportlinje. Vores flinke medarbejdere sidder klar alle ugens dage fra 8-23. 

God fornøjelse med at nørde igennem med din hobby – og med opstarten af din helt egen hobbyvirksomhed.

 • Lav en forretningsplan: Gratis forretningsplan skabelon og guide
 • Sådan får din webshop en stærk position online
 • 10 gode råd til dig, der vil være iværksætter