5 tips: Sådan bliver det federe at være selvstændig

Dato:3. august 2021
Læsetid:3 minutter

Er du selvstændig? Så ved du helt sikkert, at det kan være både stressende og angstprovokerende i starten med ny virksomhed og mangel på nok timer i døgnet. 

Men sådan behøver det ikke at være.

Her på bloggen kommer vi med 5 gode råd til, hvordan du gør det både sjovere og mere afslappende at være selvstændig.


Tip 1: Adskil arbejdsliv fra privatliv 

Du kan ikke undgå, at dit arbejde fylder meget i opstartsfasen. Men vi har alle et liv ved siden af, vi skal passe. 

Vi ved dog godt, at det kan være svært at administrere, når du er din egen chef.

Her er det en god idé, at du indfører et fast tidspunkt, hvor du arbejder. Det gør det også lettere for dig at sætte tid af til fx at være sammen med din familie om aftenen. 

Sæt det i din kalender og husk, at du skal have pauser. Uden pauser kan du ikke bevare dit fokus og din kreativitet.

Tip 2: Del kontorlokaler med andre 

Overvej, om du skal få en plads på et fælleskontor med andre selvstændige.

Som nystartet selvstændig kan det være rart at sparre med andre i samme situation. Det vil også hjælpe dig med at få opbygget et netværk, du senere kan få brug for i din virksomhed.
Der findes en lang række fælleskontorer til selvstændige i Danmark, og de sørger alle for at overholde de gældende retningslinjer for at undgå smittespredning. 

Tip 3: Hav nogle faste opgaver

Som selvstændig skal du hver måned sørge for at have nok opgaver, til at du kan betale din egen løn. For at være sikker på at der er penge til husleje og kattemad, er det en god idé, hvis du sørger for faste opgaver hver uge eller måned. Det giver ro i sjælen at vide, at du ikke starter fra nul hver måned, og når du er sikker på at dine udgifter er dækket, kan du være mere kritisk med de opgaver, du tager ind.

Tip 4: Arbejde avler arbejde

Et ofte stillet spørgsmål lyder således ’hvordan får man flere opgaver som selvstændig?’.
Sørg for at få opgaver fra tilbagevendende kunder. Det kan du blandt andet gøre ved at give dem nye anbefalinger til ydelser hver gang du har udført en opgave for dem.
Når du skal finde nye opgaver, findes der et væld af online forum for selvstændige på blandt andet Facebook og Linkedin, hvor du kan finde inspiration til, hvad din kundegruppe har af behov.

Tip 5: Få styr på økonomien

Medmindre du er selvstændig revisor, er regnskab og økonomi nok næppe noget, der interesserer dig. Men du må ikke glemme, at et godt økonomisk overblik fører en lang række fordele med sig. Hvis du bruger et nemt regnskabsprogram, får du hurtigt et overblik over din økonomi. Du kan blandt andet få indsigt i, hvilke kunder der bidrager mest til din løn, og om din virksomhed vækster, som den skal.

Opret en gratis bruger her

  • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?
  • Hvordan udbetaler du udbytte fra et holdingselskab?
  • Sådan forhandler du løn med en medarbejder