Hvis du skal på en forretningsrejse, hvor du kører over en bro i din bil, kan du muligvis få momsfradrag. Det afhænger af rejsens formål, biltypen du kører i men også hvilken bro du kører over.
Vi vil i denne artikel gennemgå reglerne for broafgift ved Storebæltsbroen og Øresundsbroen.
Momsregler for broafgift
Der gælder forskellige regler for om du kan få momsfradrag for din broafgift. Det afhænger blandt andet af hvilken biltype du kører i samt hvilken bro du kører over.
I Danmark har vi indtil videre kun to betalingsbroer, som er Øresundsbroen og Storebæltsbroen.
Momsreglerne for kørsel over Storebæltsbroen
Hvis du kører over Storebæltsbroen, vil momsfradraget afhænge udelukkende af din biltype og formål.
Hvis du kører i erhvervsøjemed i en gulpladebil, vil du kunne få fuld momsfradrag for udgiften.
Hvis du kører i en papegøjepladebil, skal du lave et skøn over fordelingen mellem det private og erhvervsmæssige brug af bilen, og så tage momsfradrag for den erhvervsmæssige del. Det vil sige at du ikke får fuld momsfradrag men delvis momsfradrag.
Hvis du kører i en hvidpladebil over Storebæltsbroen, kan du ikke få momsfradrag for broafgiften. Dette gælder uanset rejsens formål.
Sådan bogføres en broafgift fra Storebæltsbroen
Vi giver her et eksempel på bogføring af alle tre biltyper. Vi bruger Billys Regninger til at lave dette eksempel og eksemplet tager udgangspunkt i en udgift på 250,-
- Vælg Udgifter
- Vælg Regninger
- Opret regning
- Tilføj dit bilag
- Opret eller vælg din leverandør
- Vælg den dato for regningen
- I tekstfeltet kan du skrive Broafgift
- Vælg kontoen 1620 - Transport og rejser uanset hvilken plader du kører med
- Ved Broafgift Storebælt Hvidplade - sættes momssatsen til Momsfrit (0%)
- Ved Broafgift Storebælt Papegøjeplader - sættes momssatsen til Købsmoms (25%)
- Ved Broafgift Storebælt Gulplade - sættes momssatsen til Købsmoms (25%)
- Skriv beløbet
- Hvis regningen er betalt kan du klikke "registrer betaling" og vælge betalingsdatoen
*Vær opmærksom på at ved papegøjepladen, har vi brugt fordelingen 60/40 af den fulde pris, således at der opnås fuld momsfradrag for 60% af prisen. Derfor er der valgt momssatsen Købsmoms (25%) men prisen er kun på 150 kr. (60% af 250 kr.)
Momsreglerne for kørsel over Øresundsbroen
Når du kører over Øresundsbroen afhænger retten til momsfradrag ikke af biltypen, men derimod af formål for rejsen.
Hvis du kører over Øresundsbroen med erhvervsmæssigt formål, kan du få fuld momsfradrag for dine udgifter. Ligegyldigt hvilken bil du kører i. Dog skal du huske at betale i danske kroner for at få dansk momsfradrag.
Hvis rejsens formål er delvis erhvervsmæssig og privat, vil man derfor kun kunne få delvis momsfradrag. Dette beregnes ud fra et skøn af fordelingen. Og selvsagt kan man ikke så momsfradrag for rejser med private formål.
Sådan bogføres en broafgift fra Øresundsbroen
Vi giver et eksempel på bogføring af alle tre rejseformål. Vi bruger Billys Regninger til at lave dette eksempel og eksemplet tager udgangspunkt i en udgift på 500,-
- Vælg Udgifter
- Vælg Regninger
- Opret regning
- Tilføj dit bilag
- Opret eller vælg din leverandør
- Vælg den dato for regningen
- I tekstfeltet kan du skrive Broafgift
- Vælg kontoen 1620 - Transport og rejser uanset hvilken nummerplade du kører med
- Ved Broafgift Storebælt Hvidplade - sættes momssatsen til Momsfrit (0%)
- Ved Broafgift Storebælt Papegøjeplader - sættes momssatsen til Købsmoms (25%)
- Ved Broafgift Storebælt Gulplade - sættes momssatsen til Købsmoms (25%)
- Skriv beløbet
- Hvis regningen er betalt kan du klikke "registrer betaling" og vælge betalingsdatoen
*Vær opmærksom på at ved papegøjepladen, har vi brugt fordelingen 60/40 af den fulde pris, således at der opnås fuld momsfradrag for 60% af prisen. Derfor er der valgt momssatsen Købsmoms (25%) men prisen er kun på 300 kr. (60% af 500kr.)
Momsregler for færgebilletter
Hvis du har været med færge i forbindelse med en forretningsrejse, kan du få momsfradrag for noget af billetten. Desværre er det ikke helt nemt med færgebilletter og momsfradraget, men vi prøver at gøre det mere overskueligt her.
Hvis du kører i en hvidpladebil, kan du ikke få momsfradrag for færgebilletten. Det er ligemeget om du kører i erhvervsøjemed eller ej. Denne billet skal bogføres på kontoen 1620 - Transport og rejser med momssatsen Momsfrit (0%).
Hvis du kører arbejdsrelateret kørsel i en gulpladebil, kan du få fuld momsfradrag for færgebilletten. Dog skal du være opmærksom på at færgebilletterne kan have andre momssatser end hvad man normalt har. Du kan kun få momsfradraget som er angivet på billetten. Der kan være moms på kun en del af billetten, mens resten er momsfrit. Vær derfor opmærksom på hvad der står på billetten. Du bogfører denne billet på kontoen 1620 - Transport og rejser med den angivende momssats.
Hvis du er i tvivl om bogføringen af din færgebillet, anbefaler vi at du tager kontakt til din revisor. Du kan finde en revisor der arbejder i Billy på vores revisorside.