Fradrag ved køb af mad i egne lokaler og på restaurant

Dato:24. marts 2023
Læsetid:4 minutter

Har du købt mad til virksomhedens egne lokaler? Eller har du været på restaurant med medarbejderne eller forretningsforbindelserne? Så skal du være opmærksom på, hvilke momsfradrag du kan få.

Uanset hvilken situation du har købt mad eller drikke til, så skal du være opmærksom på hvordan det skal bogføres. Der er nemlig forskellige momsregler alt efter hvem du har købt mad til og hvilken situation I står i.

I denne artikel vil vi gennemgå hvordan du skal bogføre restaurantbesøg og bespisning i egne lokaler.

Sådan bogføres restaurantbesøg

Hvis du inviterer dine medarbejdere, kunder eller forretningsforbindelser på restaurant, har du mulighed for at få fradrag for en fjerdedel af momsbeløbet. Dog er det et krav, at maden nydes på restauranten. Dette er uanset om det er i virksomhedsøjemed eller et socialt arrangement. Vi bruger regningsmodulet til at bogføre regningen

• Vælg Regninger under Udgifter
  • Klik Opret regning
  • Vælg leverandør (Restauranten), betalingsdato mv.
  • I beskrivelsen kan du skrive Restaurant + gruppen der var med
  • Vælg udgiftskategorien 1660 - Restaurant og vælg momssatsen Kvartmoms på køb (repræsentation)(6,25%)
  • Skriv beløbet
  • Klik Godkend

Eksemplet ovenover viser at du har været ude og spise for 5.000 kr. med hhv. medarbejdere, kunder eller forretningsforbindelser. Heraf er 1000 kr. moms, hvor du så får en fjerdedel momsfradrag for. Dette svarer altså til 250 kr. i momsfradrag.

Momsregler for køb af mad til egne lokaler

Hvis du f.eks. holder et møde eller et kursus for dine medarbejdere i din virksomheds egne lokaler, og du køber mad til anledningen, kan du få fuldt fradrag for momsen. Det kan også være du har inviteret forretningsforbindelser eller kunder over til et møde, hvor der også vil blive serveret noget mad. Her kan du også få fuld momsfradrag for udgifterne til maden.

Hvis din virksomhed har bestilt noget mad fra et cateringfirma, kan man godt trække momsen fra såfremt at maden bliver spist i egne lokaler til f.eks. et forretningsmøde eller et kursus. Her gælder det både hvis maden er købt til personalet, kunder eller forretningsforbindelser. Det vil derfor blive bogført på samme måde som ovenover.

Vi vil herunder gennemgå tre scenarier, hvor der bliver holdt møde eller kursus i egne lokaler for hhv. kunder, forretningsforbindelser og personale.

Sådan bogføres køb af mad til kunder i egne lokaler

Hvis du holder et møde eller et kursus for dine medarbejder i virksomhedens egne lokaler, kan det være du vil servere mad dertil. Nogle møder og kurser kan vare mange timer, hvor der bliver brug for forfriskninger undervejs. Man har få momsfradrag for udgifterne til disse forfriskninger.

Vi bruger regningsmodulet til at bogføre regningen.

• Under Udgifter skal du vælge Regninger
  • Klik Opret regning
  • Vælg leverandør og indtast betalingsdato mv.
  • Vælg kontoen 1650 - Repræsentation og sæt momssatsen til Købsmoms (25%)
  • Skriv beløbet
  • Godkend regningen

Eksemplet ovenover viser, at du har været ude og handle forfriskninger for 2500 kr., hvoraf 500 kr. er moms. I dette tilfælde har du fuldt momsfradrag, hvilket vil sige, at du får fradrag for alle 500 kr.

Sådan bogføres køb af mad til forretningsforbindelser i egne lokaler

De samme regler gælder hvis du har købt mad og andre forfriskninger ind til et møde eller kursus med forretningsforbindelser som bliver afholdt i egne lokaler. Her vil man også kunne få fuld momsfradrag for udgifterne samt bogføre det på kontoen 1650 - Repræsentation. Blot husk at der er købt mad til et møde/kursus med forretningsforbindelser når du laver bogføringen af udgiften.

Sådan bogføres køb af mad til personalet i egne lokaler

Hvis du har holdt møder, kurser eller på andre måder skulle holde bespisning for medarbejderne i virksomhedens egne lokaler, så kan du få momsfradrag for udgiften. Det gælder f.eks. også hvis du har været nødsaget til at kræve strengt nødvendigt overarbejde for de ansatte.

Vi bruger regningsmodulet til at bogføre denne regning.

• Gå til Udgifter Regninger
  • Udfyld informationer om leverandør, betaling mv.
  • I beskrivelsen skriver du Køb af mad til personale, egne lokaler
  • Vælg kontoen 1430 - Personalegode med momssatsen Købsmoms (25%)
  • Skriv beløbet og godkend regningen

I eksemplet har man købt mad til personalet i forbindelse med f.eks. et møde eller et kursus, hvor man har afholdt det i egne lokaler. Når det bliver afholdt i egne lokaler, kan man nemlig få fuld momsfradrag for køb af mad til personalet.