Bogføring af kørselsgodtgørelse i enkeltmandsvirksomhed

Forfatter:Michael Boman Hvid
Dato:15. januar 2024
Læsetid:2 minutter

Du kan få kilometerpenge for de antal kilometer, du bruger i virksomhedens ærinde, og altså ikke til privat kørsel mellem f.eks. hjem og arbejde. Dette gælder hvis du kører i din egen private hvidplade bil. 

Kilometerpengene, som typisk også kaldes skattefri kørselsgodtgørelse, bliver udbetalt gennem virksomheden, hvilket gør det forskelligt fra befordringsfradrag (eller kørselsfradrag) som indtastes på den personlige forskudsopgørelse/selvangivelse. 

I 2024 er statens takster for kørselsgodtgørelse følgende:

  • Kørsel til og med 20.000 km årligt giver et fradrag på 3,79 kr. pr. km.
  • Kørsel ud over 20.000 km årligt giver et fradrag på 2,23 kr. pr. km.

For at kunne beregne din kørselsgodtgørelse skal du først og fremmest føre en “kørebog”, dvs. du skal lave en oversigt, hvor du noterer al din kørsel. Du kan slippe for at bogføre dette selv ved at integrere Billy med Mileage Book eller benytte lønsystemet Salary som også tilbyder kørselsregnskab.

Nu gennemgår vi, hvordan du manuelt bogfører kørselsgodtgørelse i Billy. Det er vigtigt, at du vedlægger din kørebog, altså det du har noteret, som bilag for omkostningen.

Bogføring af kørselsgodtgørelse

  • Vælg Bogføring
  • Vælg Kassekladde

Du kan indtaste kørselsgodtgørelsen på to måder - enten med direkte udbetaling og senere udbetaling. I begge tilfælde skal du lave en kassekladde, der går på en udgiftskonto ved navn Kørselsgodtgørelse, hvor beløbet står i debet-kolonnen.

Direkte udbetaling

Hvis du laver en direkte udbetaling, dvs. udbetaler beløbet til dig selv med det samme, skal beløbet skal stå i debet-kolonnen med banken som modkonto. I Billy vil det se således ud: 

Indtastning til senere udbetaling

Hvis du kun indtaster kørselsgodtgørelsen og planlægger først at udbetale beløbet på et senere tidspunkt, skal modkontoen være Mellemregning med ejer, og beløbet skal stå i debet-kolonnen. I Billy ville det se således ud:

Når du senere hen vil udbetale kørselsgodtgørelsen til dig selv, opretter du endnu en kassekladde, hvor du skriver beløbet således:

Nu har vi registreret, at du har fået udbetalt din kørselsgodtgørelse. Du kan læse mere om SKATs mange regler og bestemmelser i forbindelse med kørsel i din virksomhed i vores Kørselsguide