BillypediaHvad er cryptocurrency?

Hvad er cryptocurrency?

Cryptocurrency er en fælles betegnelse for alle de digitale valutaer, som du kan vælge at investere i. Det kaldes også 'kryptovaluta', og de fleste kan nikke genkendende, når de hører navnet på den første cryptocurrency: Bitcoin.

Ligesom du kan handle med aktier og traditionelle valutaer på en børs, så kan du også handle med cryptocurrencies på en online børs. Men modsat de traditionelle valutaer er markedet for cryptocurrency udelukkende styret af udbud og efterspørgsel. Det er på mange områder en ny tilgang til valutahandel.

På cryptocurrency-markedet bytter du pungen ud med en online wallet, som minder lidt om din netbank. Du bytter også betalingskortet og sedlerne ud med en lang kode, som er dit ID for dine virtuelle valutaer. Du bytter bankerne ud med et peer-to-peer netværk, hvor alle transaktioner foregår i et netværk af computere verden over ved hjælp af blockchain-teknologien.

Potentialet for de virtuelle valutaer er meget omdiskuteret. Nogle eksperter mener, at det kan sammenlignes med internettet. Men ikke som vi kender det i dag. Nærmere som i 90’erne, hvor man havde brug for et modem.

Hvordan investerer du i cryptocurrency?

"Det er vigtigt at huske, at markedet for cryptocurrency stadig er et ustabilt marked. Derfor skal du tænke dig om, inden du kaster dig ud i handlen med de virtuelle penge.

De fleste vælger at købe og sælge cryptocurrencies på en børs. Det er dog ikke lige meget, hvilken børs du vælger. Der er nemlig lige så mange gode børser, som der er dårlige børser.

Du kan vurdere troværdigheden og kvaliteten af en cryptocurrency-børs på mange måder. Du kan for eksempel kigge på likviditet, gebyrer, handelsvolumen, sikkerhed, forsikring og brugervenlighed.

Når du har valgt en børs, så er det ret simpelt. På de fleste børser gennemgår du tre skridt:

  1. Opret en wallet på børsens side
  2. Indtast dine kortoplysninger
  3. Køb cryptocurrencies

Som alternativ til at handle på en børs, kan du 'mine' på egen hånd eller hos et mining-selskab. Kort fortalt går mining ud på at finde cryptocurrency rundt omkring i netværket. Men det kræver en kraftig computer og det rigtige software. Derfor går mange efter Cloud Mining, hvor du lejer computerkraft hos et mining-selskab, som til gengæld finder cryptocurrency til dig.

Hvilke cryptocurrencies kan du købe?

Bitcoins var den første cryptocurrency, men siden da er der kommet mange nye til. I starten af 2018 fandtes der over 1.500 forskellige cryptocurrencies. I skrivende stund er de mest populære digitale valutaer: Bitcoin, Ethereum, Ripple,Bitcoin Cash, Litecoin, NEO, Cardano, Stellar, EOS og IOTA.

Hvad er fordelene ved cryptocurrency?

Sikkerhed: Netværket af computere bag handlen med cryptocurrency bygger på blockchain-teknologien. En teknologi som en hacker ikke burde kunne hacke. Det ville nemlig kræve, at hackeren kunne hacke alle computerne i netværket på en gang.

Gennemsigtighed: De fleste cryptocurrencies er open-source. Det betyder, at alle data om transaktioner er tilgængeligt for alle.

Hurtige og billige overførsler: Du kan overføre digital valuta hurtigere og billigere end bankernes traditionelle valuta. Det kan du blandt andet, fordi der ikke er en bank, som skal godkende transaktionen.

Hvad er ulemperne ved cryptocurrency?

Ustabilt marked: Handlen med cryptocurrency vinder frem i popularitet, men det er stadig et ustabilt marked. Et marked styret af udbud og efterspørgsel. Det betyder, at der kan være meget store svingninger i værdien af de forskellige cryptocurrencies. Derfor er risici også større end ved traditionel valutahandel, hvor banker og myndigheder kan regulere valutamarkedet.

Hackerne kan måske finde din pung: Du kan miste din wallet, hvis du ikke går op i sikkerheden. Din wallet kan være online og/eller offline, hvor en offline wallet er det mest sikre gemmested.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage