Cryptocurrency - Hvad er cryptocurrency?

Cryptocurrency. Også kaldet 'kryptovaluta', er en fælles betegnelse for alle de digitale valutaer, som du kan investere i.

Vil du have hjælp til at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Ligesom du kan handle med aktier og traditionelle valutaer på en børs, så kan du også handle med cryptocurrencies, som f.eks Bitcoin, på en online børs. Men modsat de traditionelle valutaer er markedet for cryptocurrency udelukkende styret af udbud og efterspørgsel. Det er på mange områder en ny tilgang til valutahandel.

Hvordan fungerer cryptocurrency?

På cryptocurrency-markedet bytter du den traditionelle pung ud med en online wallet, som minder lidt om din netbank. Du bytter også betalingskort og pengesedler ud med en lang kode, som er dit ID for dine virtuelle valutaer. Du bytter bankerne ud med et peer-to-peer netværk, hvor alle transaktioner foregår i et netværk af computere verden over ved hjælp af blockchain-teknologien.

Potentialet for de virtuelle valutaer er meget omdiskuteret. Nogle eksperter mener, at det kan sammenlignes med internettet. Men ikke som vi kender det i dag. Nærmere som i 90’erne, hvor man havde brug for et modem.

Hvordan investerer du i cryptocurrency?

De fleste vælger at købe og sælge cryptocurrencies på en børs. Det er dog ikke lige meget, hvilken børs du vælger. Der er nemlig lige så mange gode børser, som der er dårlige børser.

Du kan vurdere troværdigheden og kvaliteten af en cryptocurrency-børs på mange måder. Du kan for eksempel kigge på likviditet, gebyrer, handelsvolumen, sikkerhed, forsikring og brugervenlighed.

Når du har valgt en børs, så er det ret simpelt. På de fleste børser gennemgår du tre skridt:

  1. Opret en wallet på børsens side
  2. Indtast dine kortoplysninger
  3. Køb cryptocurrencies

Som alternativ til at handle på en børs, kan du 'mine' på egen hånd eller hos et mining-selskab. Kort fortalt går mining ud på at finde cryptocurrency rundt omkring i netværket via en . Men det kræver en kraftig computer og den rigtige software. Derfor går mange efter Cloud Mining, hvor du lejer computerkraft hos et mining-selskab, som til gengæld finder cryptocurrency til dig.

Er der fordele og ulemper ved cryptocurrency?

Der er flere fordele og ulemper, som er værd at være opmærksom på, hvis du har planer om at komme i gang med at handle krypto.

Fordele ved cryptocurrency

Sikkerhed: Netværket af computere bag handlen med cryptocurrency bygger på blockchain-teknologien. En teknologi som en hacker ikke burde kunne hacke. Det ville nemlig kræve, at hackeren kunne hacke alle computerne i netværket på en gang.

Gennemsigtighed: De fleste cryptocurrencies er open-source. Det betyder, at alle data om transaktioner er tilgængelige for alle.

Hurtige og billige overførsler: Du kan overføre digitale valuta hurtigere og billigere end bankernes traditionelle valuta. Det kan du blandt andet, fordi der ikke er en bank, som skal godkende transaktionen.

Ulemper ved cryptocurrency

Ustabilt marked: Handlen med cryptocurrency vinder frem i popularitet, men det er stadig et ustabilt marked. Et marked styret af udbud og efterspørgsel. Det betyder, at der kan være meget store svingninger i værdien af de forskellige cryptocurrencies. Derfor er risici også større end ved traditionel valutahandel, hvor banker og myndigheder kan regulere valutamarkedet.

Risiko for hacking: Du kan miste din wallet, hvis du ikke går op i sikkerheden. Din wallet kan være online og/eller offline, hvor en offline wallet er det mest sikre gemmested.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage