Hvad er et franchise?

Et franchise er en forretningsform, hvor en person kan tilkøbe sig retten til at drive en identisk kopi af en andens oprindelige forretning. Det ses ofte brugt i fastfood-branchen, hvor restauranter ofte tillader andre, at starte et koncept identisk til ejerens, fx McDonald’s.

Med et franchise er der allerede bestemte procedurer og retningslinjer, du skal følge. Procedurerne og retningslinjerne kan være flere forskellige ting. Det kan blandt andet være udvalget af produkter, hvordan forretningen er indrettet, hvordan der skiltes, priser og meget mere.

Køb af franchise – hvad koster det?

Når du vil være en del af en franchisekæde, skal du typisk købe dig til det. Kort sagt køber du dig ind i forretningen. Det vil sige, at du lægger et engangsbeløb til at starte med for at komme i gang. Størrelsen på dette engangsbeløb kan variere fra branche til branche og fra kæde til kæde.

Dette engangsbeløb vil være anført i din franchisekontrakt. Det er derfor vigtigt, at du læser den nøje igennem og er informeret om de forskellige beløb, du skal forholde dig til. Det er nemlig ikke kun engangsbeløbet, du skal forholde dig til.

Franchisekonceptet er også kendetegnet ved, at du skal dele en del af overskuddet med franchisegiveren. Det er betingelsen for, at du kan blive ved med at være en del af franchisekonceptet. Typisk vil der være tale om, at du skal betale en fast procentdel af overskuddet til franchisegiveren. Igen kan det være meget forskelligt, hvad procentsatsen ligger på. Det skal du derfor også være opmærksom på, inden du benytter dig af en franchisemulighed.

Hvordan fungerer et franchise?

Efter en aftale er indgået med ejeren af forretningskonceptet, vil franchise-tageren være påtvunget at følge det manual- og regelsæt, som er blevet aftalt. Dette er endnu et kendetegn ved et franchise, hvilket gør det muligt for forretningskonceptet, at blive gentaget og være ens i alle afdelingerne.

Dette gælder for den administrative drift af selskabet, men også de mere lav-praktiske ting som rengøring og vedligeholdelse. Hvis ikke de aftalte regler og manualer bliver fulgt, kan det i værste fald betyde en annullering af franchise-kontrakten.

Det er altså ikke muligt at drive et franchise på din egen måde. Kontrakten vil dog ofte beskrive, i hvilken grad og på hvilke punkter det er tilladt at afvige fra grundprincipperne.

Regler vedrørende franchise

Franchising er ikke underlagt en specialiseret lovgivning, men er derimod omfattet af dansk erhvervslovgivning. De love som oftest benyttes, er vedrørende de manualer og regelsæt som franchisegiver skal overføre til franchisetager. Det er muligt for franchisegiver, at blive certificeret efter de ”Etiske Regler for Franchising” og dansk og europæisk lovgivning.

Dette gøres primært for at informere en eventuel franchisetager om, hvorvidt den pågældende franchisegiver er kvalificeret til at videregive sin viden og knowhow.

De fleste problemer opstår, når der indgås aftale med franchisegiver, og aftalens indhold ikke er i orden – eller i tilfælde af at forretningskonceptet ikke er udviklet nok til at blive solgt som et franchise.

Fordele og ulemper ved franchise

Der er både fordele og ulemper ved at benytte sig af en franchisemulighed. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i disse, inden du springer ud i franchiseeventyret. Vi starter med at kigge på fordelene ved franchisekonceptet.

Fordele ved franchise

Der er flere fordele ved at prøve kræfter med franchising. Først og fremmest bliver du en del af en kæde, der allerede er velkendt og veletableret. Det betyder, at du kan gøre brug af den brandværdi, som kæden allerede har opbygget.

Du skal ikke tænke på, at du først skal til at overbevise potentielle kunder om, at du har noget godt at byde på. Den del er allerede på plads.

Det betyder også, at du ikke skal til at bygge en forretning op fra bunden. Der er sørget for produktudvikling, prissætning og så videre. Derudover skal du heller ikke finde leverandører og lignende. Det er der også sørget for. Det er derfor noget nemmere at komme i gang.

Markedsføring er også et af de punkter, du ikke skal tænke på. Det vil der også være sørget for af de højere magter. Du skal derfor kun bruge ressourcer på at passe din franchiseforretning.

Ulemper ved franchise

Selvom der er mange fordele, er der selvfølgelig også nogle ulemper ved franchising. En af de vigtigste ulemper, du skal forholde dig til, er, at der ikke er så meget spillerum til at videreudvikle forretningen.

Der vil være helt klare retningslinjer for, hvordan du skal drive forretningen. Selvom du måske har en masse gode idéer, er du pålagt at følge den procedure, som franchisegiver har bestemt.

Derudover skal du selvfølgelig også være opmærksom på, at du skal dele en del af overskuddet med franchisegiver. Det er ikke gratis at være en del af en franchisekæde.

Endvidere skal du huske, at du er en del af et større koncept. Det betyder, at franchisekædens omdømme også kan påvirke din forretning. Hvis en anden franchisetager i samme kæde kommer i mediernes søgelys for noget negativt, kan det også have en betydning for dig.

Der er derfor flere ting, du skal huske at tage med i overvejelserne, når du overvejer at blive franchisetager.

Franchisemuligheder i Danmark – eksempler på franchisekæder

Der findes mange forskellige franchisemuligheder – både inden for forskellige brancher og koncepter. Mange af franchisekæderne stammer fra USA. De har efterfølgende bredt sig til flere forskellige dele af verden. Der er derfor mange forskellige store og velkendte franchisekoncepter, du kan vælge imellem, når du vil drive en franchise i Danmark.

Et eksempel på en franchisekæde er, som tidligere nævnt, McDonald’s. Her er der tale om en af de større franchisekæder. Generelt er der mange franchisekæder inden for restaurationsbranchen. Burger King er blandt andet også en franchisekæde. Derudover kan du finde Sunset Boulevard på listen over franchisekæder i Danmark.

Bevæger vi os over i en anden branche, finder du 7-Eleven som et godt eksempel på en franchisekæde. Derudover er der også Rema 1000, som har stor succes med at være en franchisekæde.

Andre eksempler på franchisekæder i Danmark er Kvik, der sælger køkkener. Derudover er der HiFi Klubben. Der er derfor mange forskellige brancher, du kan bevæge dig ind i, hvis du ønsker at være en del af en franchisekæde i Danmark.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.