Kreditnota - Hvad er en kreditnota?

En kreditnota er det omvendte af en faktura og betyder, at sælger skylder køber penge. En kreditnota er nødvendig, når en faktureret vare eller ydelse af den ene eller anden årsag skal tilbagebetales til kunden.

I Billy Regnskabsprogram kan du med få klik oprette en kreditnota og få et komplet overblik over virksomhedens regnskab. Prøv Billy gratis.

Med en kreditnota trækkes beløbet der er angivet på kreditnotaen fra beløbet på den orignale faktura. En kreditnota skal altid udarbejdes på baggrund af den oprindelige faktura.

Hvornår skal man oprette en kreditnota?

Der kan være mange årsager til, at en virksomhed må oprette en kreditnota til en kunde. Nogle af de hyppigste årsager til at oprette en kreditnota er:

  • Fejl i faktureringen
  • Fejlkøb
  • Fejllevering
  • Fejl og mangler på varen
  • Varene refunderes

Uanset om kunden har betalt fakturaen eller ej, skal der laves en kreditnota, hvis en handel afbrydes. I de tilfælde skal der oprettes en kreditnota, men uden at tilbagebetale kunden, så handlen blot går i nul.

Hvad er kravene til en kreditnota?

Det er sælgers ansvar at udarbejde en kreditnota og sørge for en kopi til kunden. En kreditnota skal indeholde de samme informationer som en faktura, herunder dato, oplysninger om sælger, oplysninger om køber, oplysninger om hvilke varer der er returneret samt moms

Tilbagebetalingen kan både være kontant, en direkte bankoverførsel eller i form af et tilgodebevis, men sælger vil typisk anvende samme betalingsmetode, som køber anvendte ved købet.

Kreditnotaen er et vigtigt bilag i en virksomheds regnskab, og det skal efter bogføringslovens regler gemmes og opbevares i 5 år.

Hvordan opretter man en kreditnota?

Du kan med fordel bruge et fakturaprogram som Billy til at håndtere din fakturering. Her kan du nemt oprette en kreditnota tilknyttet den specifikke faktura, så du minimerer manuelt arbejde og undgår fejl. Desuden kan du hurtigt og nemt registrere ændringen i din bogføring.

Bogføring af en kreditnota

Når en kreditnota oprettes, er det vigtigt, at registrere ændringen i din bogføring, så det hele stemmer. I Billy kan du bogføre ændringen med få klik. Hvis du vil bogføre kreditnotaen manuelt, skal du debitere salget og kreditere banken hvis kunden har betalt den originale faktura, eller kreditere tilgodehavende hvis ikke kunden har betalt endnu.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage