Hvad er en kreditnota?

En kreditnota er det omvendte af en faktura og betyder, at du får penge tilbagebetalt i stedet for at betale penge. Det vil sige, at en kreditnota viser, hvor meget sælger skylder til køber. En kreditnota skal derfor udarbejdes på baggrund af den oprindelig faktura.

Hvorfor oprette en kreditnota?

Det sker ofte, at virksomheder bliver nødt til at oprette kreditnotaer. Det kan der være flere forskellige årsager til.

Hyppige årsager til at oprette en kreditnota:

  • Fejl i faktureringen
  • Fejlkøb
  • Fejllevering
  • Fejl og mangler på varen
  • Handlen tilbagetrækkes

Sommetider kan sælger komme ud for, at køber ikke har nået at betale fakturaen inden handlen tilbagetrækkes. I et sådan tilfælde skal sælger stadig oprette en kreditnota, men uden at tilbagebetale køber. På den måde vil handlen gå i nul, da sælger ikke havde modtaget betaling.

Hvad er kravene til en kreditnota?

Kravene til en kreditnota er de samme som til en faktura. Det vil sige, at kreditnotaen skal indeholde dato, oplysninger om sælger, oplysninger om køber, oplysninger om varen og moms.

Det er altid sælgers ansvar at få udarbejdet en kreditnota og sørge for en kopi til kunden. Tilbagebetalingen kan både være kontant, en direkte overførsel eller i form af et tilgodebevis, men sælger vil typisk anvende samme betalingsmetode, som køber anvendte ved købet.

Eksempel på en kreditnota

Et eksempel på, hvorfor man skal oprette en kreditnota kunne være, hvis kunden af den ene eller anden grund skal have pengene tilbage. Du har sikkert også selv modtaget en kreditnota engang, hvis du har sendt en vare retur. Når du sender en vare retur, vil du modtage en kreditnota om, at dine penge er på vej.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.