Vederlag - Hvad er et vederlag?

Et vederlag er en form for betaling for en ydelse til for eksempel bestyrelsesmedlemmer eller politikere. Vederlaget behøves ikke nødvendigvis at bestå af penge, men det kan også være i form af ydelser eller en anden vare.

Vil du have hjælp med at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis

I en virksomhed kan du som ansat også modtage betaling i form af et vederlag. Det kan sammenlignes med en slags løn eller bonus. Der er tale om et vederlag i tilfælde hvor den virksomhed, som du arbejder i, har givet dig aktier i virksomheden.

Hvordan opgøres et vederlag?

I forbindelse med lovgivningen er der nogle regler, man skal forholde sig til, hvis parterne ikke har aftalt noget. Ifølge købeloven skal køberen betale det, som sælgeren forlanger, hvis de ikke har haft en aftale på forhånd. Sælgeren må selvfølgelig ikke være urimelig.

Er der tale om et forbrugerkøb, skal vederlaget bestemmes ud fra en pris, når parterne laver en aftale. Her skal prisen også være rimelig ud fra omstændighederne.

Eksempel på et vederlag

For eksempel kan en ansat modtage et vederlag i form af løn eller bonus som kompensation for det arbejde, de udfører for en arbejdsgiver. I kontraktlige sammenhænge kan vederlag referere til den betaling, en part giver til en anden som en del af en aftale eller kontrakt.

Vederlag kan også referere til kompensation eller betaling, som en person modtager for brugen af en immateriel ejendom, som f.eks. royalties, en forfatter modtager for salg af bøger, eller en kunstner modtager for brugen af deres musik.

Så når en virksomhed sælger en ydelse eller et produkt, kan virksomheden blive betalt på mange måder. Det kan for eksempel både være igennem en anden ydelse i bytte eller ved et pengebeløb.

Her er nogle eksempler på vederlag:

Skal man betale skat af et vederlag?

Ja, det skal man. Du er forpligtet til at betale skat, hvis du modtager et vederlag som betaling for et stykke arbejde. Idet at det er del af din indkomst, skal du betale skat på samme måde, som hvis du fik løn fra en arbejdsgiver.

For eksempel skal politikere også betale skat af deres vederlag, da det også er en del af deres indkomst.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage