Sådan bliver du selvstændig konsulent – Trin for trin: Trin 1

Forfatter:Christian Wintcentsen
Udgivet:1. juli 2025
Opdateret:1. juli 2025
Læsetid:1 minut

Denne artikelserie er skrevet i et samarbejde mellem Billy og The Ramp, med formålet om at gøre det så nemt og simpelt at komme igang med livet som selvstændig konsulent, som muligt.

At spring ud som selvstændig konsulent kan være en fantastisk rejse med frihed, fleksibilitet og muligheden for at være din egen chef, men før du kaster dig ud i det eventyr, er der nogle vigtige ting, du skal have styr på.

Her guider vi dig trin-for-trin gennem tre centrale områder, over tre forskellige artikler:

1. Valg af virksomhedsform - Denne artikel

2. Aftaler med kunderne

3. Hvordan du beskytter dig selv og din forretning undervejs

Kom i gang gratis med Billy

Billy tilbyder, i samarbejde med The Ramp, gratis oprettelse af alle typer af virksomheder og selskaber.

ApS (Anpartsselskab) – når du vil vokse eller dele ansvaret

Et ApS er et kapitalselskab med begrænset hæftelse. Det betyder, at virksomheden er sin egen juridiske enhed, adskilt fra dig som person. I et ApS kan der være en eller flere ejere (anpartshavere). For mange der starter op med en partner eller som vil beskytte privatøkonomien, er ApS et attraktivt valg – men det kræver lidt mere at komme i gang. Her er hovedpunkterne:

Fordele ved et ApS:

  • Begrænset hæftelse (mindre personlig risiko): Som ejer af et ApS hæfter du ikke personligt for selskabets gæld og forpligtelser, ud over det beløb du har indskudt. Med andre ord, hvis firmaet går dårligt eller laver en fejl, risikerer du som udgangspunkt ikke at skulle betale med din personlige opsparing eller ejendele. Det giver en stor tryghed, især hvis du påtager dig større projekter eller økonomisk risiko.
  • Mulighed for flere ejere og investering: Et ApS gør det nemt at starte en virksomhed sammen med andre. I fordeler ejerskabet via anparter (andele af firmaet). Det er også lettere at få investorer ind eller at skalere forretningen, da virksomheden kan eksistere uafhængigt af dig.
  • Klart skel mellem privatøkonomi og firma: Fordi ApS’et er sin egen juridiske person, holder du nemmere styr på økonomien. Firmaets penge er firmaets – dine private midler er adskilt. Det kan gøre det mere professionelt over for kunder og samarbejdspartnere (fx når du sender fakturaer fra et selskab med CVR-nummer og navn, kan det virke mere etableret).
  • Skattefordele ved større overskud: Et ApS betaler selskabsskat (22% i Danmark pt.). Hvis virksomheden genererer et stort overskud, kan det nogle gange være en fordel at lade pengene stå i selskabet og beskattes der, frem for at alt beskattes som personlig løn. Du kan senere vælge at udbetale løn eller udbytte til dig selv gradvist. Dette er en avanceret overvejelse, men for konsulenter med høj indkomst kan det give fleksibilitet i forhold til skat og opsparing i firmaet.

Ulemper ved et ApS:

  • Krav om startkapital: For at stifte et ApS skal du indskyde 20.000 kr. (nedsat fra før 40.000 kr) i startkapital. Det kan være kontanter eller værdier (fx udstyr, computer, bil som du bruger i virksomheden). Pengene bliver en del af firmaets formue, som du kan bruge i driften, men de skal altså være til stede fra start. For nogle nystartede kan det være en udfordring at binde 40.000 kr. i virksomheden med det samme.
  • Mere formalia og administration: Der er lidt mere papirarbejde med et ApS. Du skal registrere selskabet (inkl. betale et lille gebyr til Erhvervsstyrelsen), udarbejde stiftelsesdokument og vedtægter, og hvert år lave en årsrapport som offentliggøres. Bogføring og regnskabskrav er strengere – typisk vil man få en revisor eller bogholder til at hjælpe, især når man vokser. Det er ikke uoverskueligt (der findes mange gode programmer og rådgivere), men klart mere end i en enkeltmandsvirksomhed.
  • Omkostninger til drift: Udover startkapital kan der være løbende udgifter forbundet med at drive et ApS. F.eks. kan det være nødvendigt med hjælp til regnskab eller revision (lovpligtigt revision bliver først relevant, når I bliver en større virksomhed, men mange vælger alligevel at få en revisor til at kigge på regnskabet). Bankerne tager måske også et gebyr for erhvervskonti. Det er småting i det store billede, men værd at have med i budgettet.
  • Adgang til pengene: Fordi selskabet er en selvstændig enhed, kan du ikke bare overføre penge fra firmakontoen til din egen lomme, som du vil. Du skal udbetale løn til dig selv (hvor du betaler almindelig A-skat og AM-bidrag), eller udbetale udbytte (hvor der også er udbytteskat). Det kræver lidt mere planlægning at få penge ud til dig privat, sammenlignet med en enkeltmandsvirksomhed hvor alle penge reelt er dine egne allerede.

Hvornår giver et ApS mening?

Der er flere situationer, hvor det kan være smart at vælge ApS fra starten af: For det første, hvis I er to eller flere konsulenter, der starter sammen, er et ApS næsten altid vejen at gå. Det giver en klar struktur for ejerskab, og I undgår personlig hæftelse for hinandens handlinger.

For eksempel: Mads og Julie vil lancere en rådgivningsvirksomhed i fællesskab, hvor de rådgiver virksomheder om finansielle investeringer. Fordi de er to partnere og håndterer potentielt store kundebeløb, vælger de at stifte M&J Consulting ApS. De skyder hver 10.000 kr. ind i selskabet, så kravet om 20.000 kr. i startkapital er opfyldt, og de ejer hver 50%. Nu kan de trygt rådgive, velvidende at deres private økonomi er lidt bedre beskyttet, og at de har aftalt ejerskabet på forhånd.

Selv hvis du starter alene, kan et ApS være en god idé, hvis du forventer høj indtjening eller større risici ved det du laver. Fx en IT-konsulent med store kontrakter eller en ingeniør-rådgiver i byggebranchen kan vælge ApS for at være på den sikre side. Omvendt, hvis du starter i det små, har få udgifter og vil “prøve det af” uden at rode dig ud i for meget administration, så start som enkeltmandsvirksomhed. Du kan altid omdanne din enkeltmandsvirksomhed til et ApS senere, når forretningen vokser sig større eller du får behov for det.

‍Overvej et holdingselskab sammen med dit ApS‍

Når du vælger at starte med et ApS, kan det være en god idé at overveje, om du samtidig skal oprette et holdingselskab. Et holdingselskab er kort sagt et selskab, som ejer aktierne (anparterne) i dit driftsselskab – altså det ApS, hvor du driver din konsulentforretning fra. Hos TheRamp.dk kalder vi det aktive selskab for driftsselskabet, fordi det er her, den daglige forretning kører.

Holdingselskabet fungerer som en slags “bankboks”, hvor overskuddet kan føres op uden at du først skal betale personlig skat. Det giver dig mulighed for at spare op, investere videre eller sælge driftsselskabet på sigt med skattefordele. Det er ikke nødvendigt for alle fra start, men hvis du tænker langsigtet eller forventer at tjene godt, kan det være en struktur, der giver rigtig god mening at få på plads allerede ved opstart.

Ved at have et holdingselskab kan du føre overskuddet op fra driftsselskabet som skattefrit udbytte – så længe pengene bliver i holding-strukturen – og du slipper for at blive personlig beskattet, før du faktisk vil bruge pengene. Det giver en kæmpe fleksibilitet, fordi du kan spare op, investere i nye projekter eller trække penge ud løbende på en mere fordelagtig måde.

Alle ejere i selskabet kan således nyde godt af at have hver deres holdingselskab. Hvis på sigt vil sælge driftsselskabet, vil fortjenesten også kunne overføres skattefrit til holdingselskabet (hvis visse betingelser er opfyldt).

Har man derimod ikke et holdingselskab, bliver du som ejer typisk personligt beskattet af gevinsten, når du sælger dine anparter (både helt og delvist) – og det kan hurtigt blive dyrt da det i mange tilfælde vil betragtes som indkomstskat. Derfor er en holding-konstruktion særligt attraktiv, hvis du tænker fremad og gerne vil have fuld kontrol over dine opsparede midler uden at blive beskattet, før du selv vælger det.

‍Opsummering

En enkeltmandsvirksomhed er enkel og uden startomkostninger – perfekt til dig, der vil i gang hurtigt alene med begrænset risiko. ApS giver sikkerhed og mulighed for flere ejere – ideelt hvis du har partner(e) eller vil beskytte privatøkonomien i en større satsning. Tænk over din situation og vælg den form, der passer bedst til din konsulentforretning, og hvis du vælger at gå med et ApS så husk at få overvejet en holdingstruktur og, hvis I er flere ejere, så husk ejeraftalen.

  • Selskabsstiftelse: Kom godt fra start
  • Sådan får din webshop en stærk position online
  • Hobbyvirksomhed: Se krav og regler her 
  • Få overblik over din økonomi

    I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

    Prøv Billy gratis i 30 dage