Løn i enkeltmandsvirksomhed - sådan fungerer det!

Billy regnskabsprogram forfatter

Revisor Jákup Martin Vandsdal

17. april 2013

Løn i enkeltmandsvirksomhed

Det, der kan betegnes som løn i en enkeltmandsvirksomhed, er virksomhedens overskud. Det er derfor nødvendigt for dig at føre regnskab over alle dine indtægter og udgifter for at finde frem til dit overskud.

Det anbefales at bruge et regnskabsprogram til dette, da det ellers meget hurtigt kan blive rodet.

En god ”regel” ift. hvad du kan trække ud til dig selv, er denne:

Dit overskud svarer til din løn før skat. Omkring halvdelen af dit overskud går til SKAT (det kan variere en del) og den anden halvdel kan du så trække ud til dig selv.

Prøv Billy Regnskabsprogram til din enkeltmandsvirksomhed gratis

Forskellen mellem lønmodtager og selvstændigt erhvervsdrivende

Når man er lønmodtager, er det ens arbejdsgiver, der sørger for at betale dine skatter m.v., så den løn, du får udbetalt, er det, du kan bruge, som du har lyst til.

Som selvstændigt erhvervsdrivende forholder det sig anderledes. Nu er det pludselig dig selv, der skal stå for at betale skatten og det kan i mange tilfælde skabe forvirring.

Virksomhedens penge er dine penge

Det er således helt uden betydning for skatten, hvor meget du har stående på din bankkonto. Pengene på bankkontoen kan du i princippet bruge til det, du har lyst til, da du, som tidligere beskrevet, ikke betaler skat af de penge du trækker ud til dig selv, men af virksomhedens overskud, som jo ikke bliver påvirket af, hvor meget du trækker ud af kontoen.

Men inden du går helt amok, så husk lige, at der helst skal være penge på kontoen til at betale dine leverandører og ikke mindst din moms – ellers får din virksomhed er kort levetid.

Forskudsregistrering

Der er ingen af os, der kan forudsige fremtiden, men når du starter som selvstændigt erhvervsdrivende, er du nødt til at gøre dig nogle overvejelser herom – både i forhold til dine budgetter, men også i forhold til SKAT.

Du skal nemlig ind på SKATs hjemmeside og registrere, hvor meget du regner med at lave i overskud i året.

På baggrund af denne registrering sender SKAT så 10 girokort til dig, som tilsammen udgør skatten af det overskud, du har registreret. På den måde betaler du løbende din skat – lidt på samme måde som en lønmodtager. Girokortene kan du betale fra din private konto eller fra virksomhedens konto, men vær opmærksom på, at skatten ikke er en udgift, der kan trækkes fra i firmaet, så det vil blive registreret som en privat udgift, hvis du betaler fra virksomhedskontoen.

Når året er færdigt, og dit endelige overskud er gjort op, bliver det registreret på din selvangivelse og så vil den endelige skat blive tilrettet – har du et større overskud, end du havde forskudsregistreret, får du en restskat og har du et lavere overskud, end du havde forskudsregistreret, får du skat tilbage.

Du kan ændre din forskudsregistrering flere gange i løbet af året – f.eks. hvis du ved, at dit overskud vil være væsentligt anderledes, end du først regnede med.

Husk, at det er dit OVERSKUD, der skal registreres og ikke din omsætning!

Billy Regnskabsprogram

Billy er et regnskabsprogram, der er skræddersyet således, at selv den mindst regnskabskyndige person i verden vil kunne finde ud af at bruge det. På en nem og overskuelig måde kan du hele tiden holde øje med, hvor stort dit overskud er og hvor meget du skylder i eksempelvis moms.

Her kan du også nemt bogføre dine hævninger blot ved at gå til Regnskab > Posteringer > Opret postering > Hævet af ejer.

Prøv gratis i 14 dage

Denne artikel er skrevet af

Jákup Martin Vandsdal, Tasteriet

Tasteriet har specialiseret sig i moms og regnskab for selvstændige med små selskaber uden revisionspligt. Få solid rådgivning til alt lige fra bogføring og udarbejdelse af din årsrapport og momsafregning hos Tasteriet.