BlogOptimér din virksomhedBogføring, bvadr! 6 gode grunde til at fyre bogholderen

Bogføring, bvadr! 6 gode grunde til at fyre bogholderen

Forfatter:Toke Kruse
Dato:1. juli 2014
Læsetid:4 minutter

  Bogføring, bvadr! Regnskab, tal og momsberegning kan give selvstændige virksomhedsejere myrekryb, for det lyder både svært, tidskrævende og uinteressant. Det er i hvert fald en indstilling, man ofte møder blandt selvstændige. Derfor outsourcer de bogføring og regnskab til en bogholder og tror, at de selv skal holde sig til det, de er bedst til. Men det er det værste, du kan gøre.

  Her i blogindlægget fortæller jeg, hvorfor du skal gøre det stik modsatte: fyre din bogholder og selv få kontrol over din virksomheds økonomi.

  1. Bogholdere er dyre, og du kan bruge pengene bedre
  Bogholdere tager 400-600 kr. i timen for at ordne dit regnskab. Hvis du har en helt almindelig virksomhed med daglige regninger og fakturaer, bliver det hurtigt til 4-5 timers bogføring om måneden og en samlet udgift på 25.000 kr. hvert år. Penge, som du i stedet kan bruge på dig selv og på forretningsudvikling. Samtidig får du en uvurderlig indsigt i din virksomhed – og dermed bliver det langt nemmere for dig at få den til at vokse.

  2. Du mister følingen med din virksomhed
  Bagdelene ved at overlade bogføringen til en bogholder er til at få øje på. For det første er du helt og aldeles afhængig af ham eller hende. For det andet mister du følingen med din virksomhed, og det kan give grimme overraskelser. F.eks. kan størrelsen af den moms, du skal betale, let komme bag på dig. Mange bogholdere aflægger nemlig ikke regnskab løbende, men først når momsperioden slutter.

  En historie fra det virkelige liv
  Et par år før jeg stiftede Billy, havde jeg en bogholder. Hun var et rart menneske, men jeg manglede indsigt i min forretning, fordi hun ikke var nær så engageret i den, som jeg selv var – og stadig er. Samtidig havde jeg en ubehagelig fornemmelse af aldrig at vide, hvor stor en del af pengene på min konto, der skulle betales i moms. Jeg vidste heller ikke, om min virksomhed gik godt, eller om jeg var bagud, før året var omme. Det var én af årsagerne til, at Billy blev realiseret – jeg ville simpelthen selv have kontrol med, hvordan det gik. Det betød også, at jeg fx lettere kunne træffe beslutninger om, hvorvidt jeg skulle ansætte, bruge færre penge eller lægge mere til side til moms. Min far, der var økonomichef i kongehuset, sagde i sin tid følgende til mig:

  ”Hvis du ikke forstår økonomien i virksomheden og har fingeren på pulsen, kan du ikke drive den fremad!”

  Og han fik ret – men jeg lærte det på den hårde måde, hvor jeg en dag for mange år siden manglede 200.000 kr. til at kunne betale alle mine regninger.

  3. Bogføring behøver ikke tage tid
  Bogføring behøver ikke at tage tid, men ligesom med så meget andet skal det læres. Med Billy er det dog en smal sag at komme i gang og lære de mest basale ting (sende fakturaer, indtaste regninger og afregne moms). Funktionaliteten er nemlig lige fra begyndelsen udviklet til selvstændige uden økonomiske forudsætninger. Der er bunker af hjælpevideoer, og det hele er så enkelt, at enhver kan forstå det.

  4. Alle kan finde ud af bogføring og nyde, at tallene stemmer
  Før i tiden var bogføring forbeholdt bogholdere. Der fandtes kun tunge, traditionelle programmer til det, man kaldte ”dobbelt bogføring”. Men med Billy kan du nemt holde orden i dine tal, spare op til 25.000 kr. årligt og få den værdifulde føling med din virksomhed. I løbet af ingen tid vil du opdage glæden ved at få tallene til at gå op og ikke mindst øge dine muligheder for at få et større overskud.

  5. Forstå dine tal og tag bedre beslutninger
  Det er noget sludder, at man som selvstændig virksomhedsejer ikke behøver at have forstand på økonomien. Du skal netop forstå tallene, så du ved, hvordan du tjener penge, hvad du bruger dine penge på og – ikke mindst – hvordan du genererer højere indtjening.

  6. Se faresignalerne i tide og undgå ubehagelige overraskelser
  Hvis du selv står for bogføringen, er du også den første til at se, hvordan alting går. Det betyder bl.a., at du i tide kan reagere, hvis du kommer til at mangle penge i forbindelse med fx momsafregning eller kunder, som ikke betaler til tiden. Du kan også løbende følge med i, om virksomheden er i økonomisk fremgang og ikke lade det være en overraskelse sidst på året. Dermed kan du med det samme investere yderligere og hurtigere optimere din forretningsgang.

  Konklusion:
  Regnskab er slet ikke svært, og det behøver langt fra at være en sur pligt, som hænger dig ud af halsen. Lær at holde af dit regnskab – så vil en helt ny verden åbne sig for dig. Nej, det er ikke salgsgas – bare et godt råd mellem selvstændige. Enhver kan lide, når noget ”går op”, og ”tingene stemmer”. Det kan Billy hjælpe dig med, og du kan oven i købet sige farvel til din bogholder og spare 25.000 kr. årligt. Det hele er så ultra-nemt, at du ikke behøver en økonomisk baggrund for at komme godt fra start.

  Hvad venter du på?

  Prøv Billy gratis i 14 dage - derefter kun 195 kr./måned

  Bonus: gratis kapitel fra Den geniale iværksætter
  Jeg har skrevet om generel bogføring i min bog Den geniale iværksætter – smid en kommentar, og jeg sender dig et gratis kapitel af e-bogen.

 • Billy vs. Dinero: Hvilket regnskabsprogram skal jeg vælge?
 • Hvordan udbetaler du udbytte fra et holdingselskab?
 • Sådan forhandler du løn med en medarbejder