Hvad er en bogholder?

En bogholder har ansvaret for virksomhedens regnskab. De bogfører indtægter og udgifter - bilag, fakturaer og pengestrømme. 

Bogholderens vigtigste værktøj er et bogføringssystem. De har skrottet den gammeldags løsning, hvor regnskabet holdes i en bog, som bogholder-titlen refererer til. Digital bogføring giver bedre overblik og øget opgaveeffektivitet. 

Men hvilke regnskabsopgaver hjælper de egentlig med?

Hvad laver en bogholder?

Når bogholderen fører regnskab, så bogfører de alle virksomhedens indtægter og omkostninger i et økonomisystem. Men hvad betyder det egentlig? 

Bogholderen hjælper med at skabe et økonomisk overblik, når de bogfører virksomhedens indtægter og omkostninger i regnskabets balance. Det er også kendt som debet og kredit

De holder altså styr på alle virksomhedens posteringer: 

Hver gang der sættes penge ind på en konto, så debiterer de beløbet. Omvendt krediterer de beløbet, når der tages penge fra en konto. Det er også kendt som det dobbelte bogholderi

… Lad os dykke længere ned i de opgaver bogholder-jobbet indeholder. 

Hvad kan bogholderen hjælpe med? Og hvilke opgaver har de?

Bogholderen har en række ansvarsområder, som alle er en del af den daglige drift af virksomhedens økonomi.

En bogholder står for...

 • Afstemninger, konteringer, anlægskartoteket og kreditor- og debitorkartoteket
 • At sende regninger og rykkere ud
 • Momsindberetninger
 • Betalinger i banken
 • Beregning af løn og skat for virksomhedens ansatte
 • Rente- og rabatberegninger 
 • At følge bogføringspligtens regler for nummerering og arkivering af bilag

Alle deres opgaver gør det muligt for virksomheden at fremlægge et regnskab. Netop derfor er deres job vigtigt for enhver virksomheds økonomi. 

Men hvad koster en bogholder egentlig?

Hvad får en bogholder i løn? 

Der er et forholdsvist bredt spænd for lønnen til en bogholder. I 2020 kan du forvente, at betale omkring fra 22.000 kroner til 48.000 kroner i månedsløn.

I den billigere ende finder du regnskabsassistenterne som har et lønniveau omkring 30.000 kroner.

Hvis du har brug for mere end én regnskabsmedarbejder, så kan det være økonomisk attraktivt at gå efter en økonomi- eller kontorelev frem for endnu en bogholder. En elev får omkring 12.000 kroner i månedsløn.

Du kan også hyre en ekstern bogholder. De koster typisk fra 500 kroner i timen. Det er en dyrere løsning, men det kan muligvis betale sig, hvis behovet for bogføring ikke rækker til en deltids- eller fuldtidsstilling. 

Du kan også vælge at stå for bogføringen selv. Det koster dog tid, og der er mange regler at holde styr på. 

Bogføringsreglernes kompleksitet og tidsforbruget afhænger af virksomhedsformen. Bogføringen for en enkeltmandsvirksomhed har en lavere kompleksitet. Hvor en ApS virksomhed vil have højere kompleksitet.

Uanset om du har brug for en bogholder, eller du selv laver regnskabet, så er et regnskabsprogram svært at komme uden om. 

Hvad er et bogføringssystem?

Langt de fleste bruger en digital bogførings-løsning til virksomhedens regnskab og bogføring. 

Automatisering og brugervenlighed er de største fordele ved digital bogføring. Det gør nemlig bogføringsopgaven både hurtigere og nemmere. 

Vælger du et online regnskabsprogram, så kan du også forvente en billigere løsning.

Et bogføringssystem kommer i mange afskygninger. Valget af bogføringssystem afhænger af virksomhedens størrelse, branche m.m. 

Ofte tilbyder regnskabsprogrammerne en gratis prøveperiode, så du kan teste hvilket program som matcher virksomhedens behov bedst.

Hvad kan et bogføringssystem?

Der er forskel på hvilke funktioner et bogføringsprogram har. Men du kan normalt regne med, at du kan:

 • Se udgifter og indtægter
 • Fakturere og bogføre
 • Momsregistrere
 • Beregne centrale nøgletal f.eks. overskudsgrad og likviditet
 • Lave tilbud til kunderne
 • Få overblik over salgstal
 • Få overblik over lageret 
 • Overføre og bogføre lønsedler 

Hvis du har brug for flere funktioner i bogføringenssystemet, så kan du oftest tilkøbe dem. 

Når du sparer tid og penge med et online bogføringssystem, kan det betyde, at du kan varetage flere bogføringsopgaver selv. Det er især relevant for mindre virksomheder. Faktisk kan det blive så nemt, at du kan klare dig uden en bogholder. 

Men…

Bogføringssystemet kan også være kilden til effektivitet for din bogholder, så prisen for deres  opgaver bliver lavere.

Vælger du at føre regnskab på egen hånd, så kan du få rådgivning fra en revisor. De har nemlig en lidt anden rolle end en bogholderen...

Hvad er forskellen på en bogholder og en revisor? 

Bogholderen udarbejder regnskabet, hvor revisoren revidere regnskabet og rådgiver omkring regnskabet. Det er den korte version af forskellen på en bogholder og en revisor

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage