Din årsafslutningsguide

Michael Boman Hvid

Moms

Blå billy bog

Få guiden som e-bog

Jeg accepterer Billys betingelser for opbevaring af personoplysninger

Det er også vigtigt, at du kontrollerer, at dine momsværdier er korrekte og registreret korrekt. Men der er mange faktorer, som spiller ind, når du skal afstemme momsen. Derfor vil vi ikke beskrive alle fremgangsmåderne her men blot vise, hvordan du hurtigt kan identificere, om der er fejl i beregningen af din moms.

Du tjekker for eventuelle fejl ved at gå ind på momsopgørelsen i Billy og se på grundlaget (regnskab > momsopgørelse > vælg periode > vis grundlaget). Grundlaget er en oplagt mulighed for at kontrollere, om der er uoverensstemmelser.

I grundlaget kan du også tjekke, om der er momsværdier, som er indregnet forkert ved at kontrollere, om alle regninger, fakturaer og posteringer, som er bogført med moms på, stemmer overens med antallet af fakturaer og regninger, du har.

Derudover er det en generel regel, at der skal stå et beløb under Nettobeløb, 25% under Sats, 25% af nettobeløbet under Beløb ved hver post i grundlaget. Balancen viser den løbende balance.

Hvis ikke der står som beskrevet, kan det tyde på en bogføringsfejl. Står der eksempelvis 0% under Sats, kan der være sket en fejl, men der kan dog være tilfælde, hvor det er meningen, hvis du eksempelvis har bogført direkte ind på en momskonto i kassekladden.

Har du eksempelvis haft kundemøder eller restaurantbesøg med potentielle samarbejdspartnere, kan du benytte dig af den såkaldte repræsentationsmoms (kvartmoms), som giver et fradrag på 6,25 % af udgiften. Denne vil også fremgå i momsopgørelsen.

Hvis du har lavet en afdragsordning på momsen, kan du afstemme det ved at gå ind og se på kontokortet under ”Skattekontoen” på TastSelv Erhverv her.

Her kan du se en liste over indberettet moms og indbetalingerne. Hvis der er uoverensstemmelse, kan det skyldes, at du har indberettet et forkert beløb i forhold til det, der står i Billy. Eller der kan være sket en rettelse i regnskabet, så der er kommet en efterindberetning, som du endnu ikke har registreret hos SKAT.

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.