Hvad er et dækningsbidrag?

Dækningsbidraget angiver det beløb, som omsætningen har bidraget med til at dække virksomhedens kapacitetsomkostninger, renteomkostninger og overskud, når de variable omkostninger er fratrukket.

Med andre ord viser dækningsbidraget, hvor meget der er tilbage af omsætningen, efter de variable omkostninger er trukket fra.

Dækningsbidrag = omsætning – variable omkostninger

Hvis dækningsbidraget i virksomheden ikke er tilstrækkelig stort til at dække de faste omkostninger, vil dette medføre et underskud i virksomheden.

Eksempel:
Omsætning = 1.000.000 kr., variable omkostninger = 600.000 kr.

Dette giver et dækningsbidrag på 400.000 kr. (1.000.000 – 600.000), som bl.a. skal dække personaleomkostninger, lokaleomkostninger, renteomkostninger og forhåbentlig resultere i et overskud.

Dækningsgrad

Dækningsgraden bruges også til at beskrive forholdet mellem en virksomheds omsætning og variable omkostninger.

Dækningsgrad = variable omkostninger x 100 / omsætning

I ovenstående eksempel vil dette give en dækningsgrad på 40 % (400.000 x 100 / 1.000.000). Hvorvidt dette er tilfredsstillende for virksomheden afhænger af branchen.

Dækningsbidrag pr. stk.

Dækningsbidraget for en konkret vare kan også beregnes med udgangspunkt i varens salgspris og variable enhedsomkostninger.

Dækningsbidrag pr. stk. = salgspris – variable enhedsomkostninger.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Fik du svar på dit spørgsmål?

Billy regnskabsprogram crying logoBilly regnskabsprogram logoBilly regnskabsprogram happy logo

Billy Regnskabsprogram og laptop frontpage billede

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.