Hvad er et datterselskab?

Et datterselskab er et kapitalselskab, hvor mere end halvdelen af aktierne/anparterne ejes af et moderselskab. På den måde er selskabet altså under modervirksomheden. Sammen danner moderselskabet og et eller flere datterselskaber en koncern. Da datterselskabet affødes af moderselskabet, kan moderselskabet have flere datterselskaber, men datterselskabet kan ikke have flere moderselskaber.

Et datterselskab kan være en effektiv løsning, hvis man ønsker at udvide til et udenlandsk marked. Her kan man for alvor få fodfæste i et givent marked, og har mulighed for at udbygge den opnåede position. Selvom moderselskabet ejer mere end 50% af datterselskabet, fungerer datterselskabet med selvstændig ledelse. Derfor foretages al regnskab også selvstændigt i datterselskabet.

Fordele ved et datterselskab

  • Ved at oprette et datterselskab på et udenlandsk marked kan man spare meget på omkostninger. For det første sparer man væsentligt på transportomkostninger. For det andet kan man også købe billigere råmaterialer og hyre billigere arbejdskraft.
  • Man får en unik viden om det pågældende marked, og bliver skarp på international handel
  • Man undgår handelsbarrierer og omkostninger ved eksport
  • Det er hurtigere og lettere at etablere et nyt datterselskab i det pågældende land, når man allerede har et i landet.

Ulemper ved et datterselskab

  • Det kan tage tid, før du ser et økonomisk afkast på datterselskabet
  • Man er alene om risiko, ansvar og omkostninger Hvis man har opkøbt en virksomhed, kan den være svær at integrere med moderselskabet
  • Man skal opfylde lokale love og regler samt sørge for, at det pågældende datterselskab overholder formelle krav om revisorkontrol og personaleansættelse
  • Når man først har etableret et datterselskab, kan det være svært at trække sig ud igen

Hvordan stifter man et datterselskab?

At stifte et datterselskab er enkelt. Der kræver blot at moderselskabet stifter et selskab, som registreres som dets datterselskab. Datterselskabet skal ligeledes registreres hos Erhvervsstyrelsen og Virk.dk, for at være et gyldigt datterselskab og derved modtage et CVR-nummer.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du får gratis support alle ugens 7 dage på både mail, telefon og chat.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage