Datterselskab - Hvad er et datterselskab?

Et datterselskab er et selskab, der ejes af et andet selskab, kendt som moder- eller holdingselskabet.

Vil du have hjælp til at holde styr på økonomien i din virksomhed? Det kan vi hjælpe med. Prøv Billy gratis.

Et datterselskab er et kapitalselskab og der er tale om et datterselskab, hvis mere end halvdelen af aktierne eller anparterne ejes af et moderselskab. På den måde er selskabet altså under modervirksomheden. Sammen danner moderselskabet og et eller flere datterselskaber en koncern.

Hvorfor oprette et datterselskab?

Et datterselskab kan være en effektiv løsning, hvis man ønsker at udvide til et udenlandsk marked. Her kan man for alvor få fodfæste i et givent marked, og have mulighed for at udbygge den opnåede position. 

Selvom moderselskabet ejer mere end 50% af datterselskabet, fungerer datterselskabet med selvstændig ledelse. Derfor foretages al regnskab også selvstændigt i datterselskabet i form af koncernregnskab.

Hvad er fordelene ved et datterselskab?

Der kan være flere fordele ved at oprette et datterselskab:

  • Ved at oprette et datterselskab på et udenlandsk marked kan man spare meget på omkostninger. For det første sparer man væsentligt på transportomkostninger. For det andet kan man også købe billigere materialer og hyre billigere arbejdskraft.
  • Man får en unik viden om det pågældende marked, og bliver skarp på international handel
  • Man undgår handelsbarrierer og omkostninger ved eksport
  • Det er hurtigere og lettere at etablere et nyt datterselskab i det pågældende land, når man allerede har et i landet.

Som virksomhed er det derfor værd at overveje, om det kan være en mulighed at oprette et datterselskab, for at udvide til nye markeder. 

Hvad er ulemperne ved et datterselskab?

Der kan dog også være ulemper ved at oprette et datterselskab. Af disse ulemper kan nævnes: 

  • Det kan tage tid, før du ser et økonomisk afkast på datterselskabet
  • Man er alene om risiko, ansvar og omkostninger. Hvis man har opkøbt en virksomhed, kan den være svær at integrere med moderselskabet
  • Man skal opfylde lokale love og regler samt sørge for, at det pågældende datterselskab overholder formelle krav om revisorkontrol og personaleansættelse
  • Når man først har etableret et datterselskab, kan det være svært at trække sig ud igen

Det er derfor vigtigt både at gøre sig overvejelser omkring fordele og ulemper ved at oprette et datterselskab, før det gøres til en realitet. 

Hvordan opretter man et datterselskab?

At stifte et datterselskab er enkelt. Der kræver blot at moderselskabet stifter et selskab, som registreres som dets datterselskab. Datterselskabet skal ligeledes registreres hos Erhvervsstyrelsen og Virk.dk, for at være et gyldigt datterselskab og derved modtage et CVR-nummer.

Få overblik over din økonomi

I Billy gør vi regnskab og bogføring nemt for alle. Send let fakturaer, upload dine kvitteringer med din smartphone og afregn moms med et enkelt klik. Du kan få support alle ugens 7 dage både på mail, telefon og chat.

Prøv Billy gratis i 30 dage